Hollande: ‘spoedig’ Franse luchtaanvallen op IS in Irak

Twee Rafale gevechtsvliegtuigen stijgen op voor een verkenningsvlucht boven Irak vanaf luchtmachtbasis Al-Dhafra in de VAE.
Twee Rafale gevechtsvliegtuigen stijgen op voor een verkenningsvlucht boven Irak vanaf luchtmachtbasis Al-Dhafra in de VAE. AFP / Armee de l'air

Frankrijk gaat luchtaanvallen uitvoeren op eenheden van de Islamitische Staat (IS) in Irak. François Hollande zei vandaag dat hij ingaat op een verzoek van de Irakezen tot hulp in de strijd tegen de moslimextremisten.

Meer dan luchtsteun wordt het niet, verzekerde de Franse president. “We sturen geen grondtroepen.” En de aanvallen beperken zich tot Irak: Hollande zei dat de Franse luchtmacht boven Syrië, waar IS eveneens gebieden in handen heeft, niet actief zal worden.

Volgens AP zal Hollande het Franse parlement inlichten zodra de eerste actie ondernomen wordt. “En die actie zal spoedig ondernomen worden”, aldus de president. Hij stemde in met hulp aan Irak na overleg vanochtend met zijn adviseurs bij Defensie en de inlichtingendiensten.

“We willen veiligheid bieden door de terroristen te verzwakken. Deze groepering kon floreren in de Syrische chaos omdat de internationale gemeenschap niet ingreep. Nu wordt de wereld serieus bedreigd door de groei van deze terreur, die nog nooit zo veel financiële en militaire middelen noch mankracht had. Dit terrorisme bedreigt niet alleen staten, ze nemen er territorium in.”

Sinds deze week voert Frankrijk al verkenningsvluchten uit vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, meldt AFP.

    • Jules Seegers