Zalando gaat naar de beurs, de cloud wordt volwassen

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is onze dagelijkse nieuwsbrief die vertelt wat je vandaag moet weten.

Onverwacht: dit is het antwoord van Nederlandse taxichauffeurs op Uber.

Minder biefstuk, meer shoarma. Het traditionele restaurant verdwijnt. Alles wat snel en goedkoop is, groeit.

Vijftigplussers zijn dé groeimarkt van Nederland. De organisatie van de 50PlusBeurs heeft dat goed begrepen. Zo loop je binnen met senioren.

Stokke en Hauck ruziën over een populaire kinderstoel. De inzet: kan Stokke het merkenrecht op de vorm van de Tripp Trapp-stoel aanvragen? Vandaag doet het Europese Hof uitspraak.

Poldernieuws

Verzekeraar ASR wil zijn eveneens genationaliseerde concurrent Reaal van de overheid kopen. Volgens de Volkskrant krijgt ASR daarbij hulp van private equity-fondsen CVC, Apollo en Blackstone.

Het Rotterdamse Havenbedrijf moet misschien toch nog 20 miljoen euro aan de Duitse Commerzbank betalen, schrijft het FD. Het is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof in een zaak over het havenschandaal.

Internetwinkel Zalando gaat naar de beurs in Frankfurt, en beleggers kunnen vanaf vandaag intekenen. Het bedrijf wil tussen de 500 en 630 miljoen euro ophalen, schrijft RTL Z.

While you were sleeping… in the US

De Amerikaanse benzineprijzen blijven dalen, onder meer dankzij de olie-en gaswinning in de VS, schrijft Businessweek. Maar exporteren doen de Amerikanen nog altijd niet.

Kleine cloud-bedrijven worden opgeslokt door gevestigde namen als Cisco en HP. Jawel, de computer-cloud-branche wordt volwassen, volgens Forbes.

Sony slaagt er niet goed in om Amerikaans marktaandeel te winnen, meldt C-Net. De verliezen zijn groot, en dat terwijl concurrent Apple alvast vier miljoen iPhones heeft verkocht - nog voor de lancering van de nieuwe ’6’ eind deze week.

While you were sleeping… in Asia

IJzererts kan de Australische mijnbouwmagnaat Andrew Forrest steeds minder kwijt aan China, schrijft The Wall Street Journal. Daarom gaat Forrest nu rundvlees verkopen.

De premier van India ontmoet vandaag de president van China, meldt Bloomberg. De twee grootste landen ter wereld – qua bevolking – willen nauwer gaan samenwerken.

CNBC schrijft over de toestroom van Chinees kapitaal naar de Verenigde Staten. Chinese bedrijven en rijke communisten menen dat hun yuans in de VS veiliger zijn dan in eigen land.

NRC Q’s citaat van de dag

“Taxirijden is weliswaar geen rocketscience. Maar dat rechtvaardigt nog niet de komst van de Ubermens in de taxibranche.” - Sjaak de Winter, directeur van de Rotterdamse Taxi Centrale, heeft “een prikkelende stelling”

Veel succes vandaag. Heb je nieuws, commentaar of ga je ook een verstelbare kinderstoel maken? Mail ons op nrcq@nrc.nl. Volg ons op Twitter en Facebook voor updates. Bevalt onze nieuwsbrief? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • Anouk van Kampen