Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Hennis-Plasschaert (Defensie) breidt onderzoeken naar giftige verf uit

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie).
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). Foto ANP / Bart Maat

Defensie gaat de onderzoeken naar het gebruik van chroomhoudende verf uitbreiden. Dat schrijft persbureau Novum. In de onderzoeken wordt nu gekeken naar drie andere voormalige NAVO-depots én alle locaties waar met de chroomhoudende verf is (of wordt) gewerkt.

Medewerkers van Defensie kregen klachten door het giftige chroom-6; een stof in de verf en lak waarmee tanks en gevechtsvliegtuigen in een aantal werkplaatsen van Defensie waren voorzien. Het veiligheidsonderzoek zou plaatsvinden bij vijf NAVO-werkplaatsen waar bijna tweehonderd werknemers klachten kregen. Later bleek dat medewerkers van zeker tien andere werkplaatsen zijn blootgesteld aan hoge concentraties chroom-6.

Historisch onderzoek

Daarnaast is ook een historisch onderzoek aan de gang. Daarbij wordt gekeken naar alle rapporten en onderzoeken over de voormalige NAVO-depots. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) wil dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar die informatie gaat kijken.

De minister laat verder weten dat vooralsnog 515 medewerkers en oud-medewerkers die hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 of de camouflageverf CARC (met daarin chroom-6) zich hebben laten registreren bij een meldpunt. Ongeveer een op de vijf heeft medische klachten.

Medewerkers niet/nauwelijks beschermd

Eerder kregen oud-medewerkers last van verschillende vormen van kanker, kortademigheid, uitvallend haar of afbrokkelende nagels en tanden. Tot eind jaren negentig zouden medewerkers niet of nauwelijks tegen chroom-6 zijn beschermd. In oktober volgen bijeenkomsten voor (oud-)medewerkers.