Hennis-Plasschaert (Defensie) breidt onderzoeken naar giftige verf uit

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). Foto ANP / Bart Maat

Defensie gaat de onderzoeken naar het gebruik van chroomhoudende verf uitbreiden. Dat schrijft persbureau Novum. In de onderzoeken wordt nu gekeken naar drie andere voormalige NAVO-depots én alle locaties waar met de chroomhoudende verf is (of wordt) gewerkt.

Medewerkers van Defensie kregen klachten door het giftige chroom-6; een stof in de verf en lak waarmee tanks en gevechtsvliegtuigen in een aantal werkplaatsen van Defensie waren voorzien. Het veiligheidsonderzoek zou plaatsvinden bij vijf NAVO-werkplaatsen waar bijna tweehonderd werknemers klachten kregen. Later bleek dat medewerkers van zeker tien andere werkplaatsen zijn blootgesteld aan hoge concentraties chroom-6.

Historisch onderzoek

Daarnaast is ook een historisch onderzoek aan de gang. Daarbij wordt gekeken naar alle rapporten en onderzoeken over de voormalige NAVO-depots. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) wil dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar die informatie gaat kijken.

De minister laat verder weten dat vooralsnog 515 medewerkers en oud-medewerkers die hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 of de camouflageverf CARC (met daarin chroom-6) zich hebben laten registreren bij een meldpunt. Ongeveer een op de vijf heeft medische klachten.

Medewerkers niet/nauwelijks beschermd

Eerder kregen oud-medewerkers last van verschillende vormen van kanker, kortademigheid, uitvallend haar of afbrokkelende nagels en tanden. Tot eind jaren negentig zouden medewerkers niet of nauwelijks tegen chroom-6 zijn beschermd. In oktober volgen bijeenkomsten voor (oud-)medewerkers.

    • Sterre van der Hee