Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Godsgeschenk

Prieuré Saint-Côme. Een domein in de Chablis regio dat een anno kent van 1133. Destijds werd daar al wit gemaakt ten faveure van de aardse vertegenwoordigers van ons eigen Opperwezen. Norbertijner monniken in het klooster van Saint-Côme wisten toen al hoe dat moest.

Maar er kwam wat sleet op de kerk en het geloof, en de boel raakte verwaarloosd.

In 1995 kon wijnmaker Jean-Marc Brocard de boedel en de bijbehorende percelen opkopen, het domein ging op de schop en zo ook de bedrijfsvoering.

En misschien wel het belangrijkste: Brocard koos voor puur natuur en is bijna zover dat zijn wijngaarden als biologisch-dynamisch mogen worden bestempeld.

De liefhebber van pure Chablis profiteert daarvan, onder andere via de 2012 oogst die ik recentelijk van Prieuré Saint-Côme proefde. (Noordman Wijnimport; € 17,90)

Diepgaand beschaafd, mild kalkig, venkelvermoeden, anijs-aandacht, discreet wit fruit en een heel licht romigheidje.

Natuurlijk, oesterwijn. Maar ook als die wat licht-melkig worden en we toch nog geen afscheid van ze willen nemen, laat maar Côme.