Gaat lekker zo, met de Amerikaanse benzineprijs

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Uit de mond van de vorige president George W. Bush klonkt het utopisch, dat doel van ‘energie-onafhankelijkheid’. Ook toen president Barack Obama erover doorging, leek het onwaarschijnlijk dat de VS ooit los zouden komen van hun ‘gevaarlijke verslaving aan buitenlandse olie’.

Inmiddels gaat het, vanuit Amerikaans perspectief, de goede kant op. Vooral in North-Dakota en Texas wordt zo veel olie en schaliegas geproduceerd, dat Amerika steeds minder hoeft in te voeren. Dat tempert de wereldwijde olieprijs. Zoals BloombergBusinessweek schrijft: “Zolang Amerikaanse productie blijft toenemen, zal dat de prijzen onder controle houden.”

Als gevolg dalen ook de Amerikaanse benzineprijzen al maanden, ondanks de onrust en oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en Rusland - twee belangrijke regio’s voor de mondiale olie- en gasproductie. De prijs aan de Amerikaanse pomp is nu gemiddeld 3,38 dollar per gallon (nog geen 70 eurocent per liter): een daling van 8 procent sinds juni. Naar verwachting is 3,10 dollar of zelfs een prijs onder de drie dollar in zicht. Dat zou consumentenuitgaven stimuleren, om de economie een zet in de rug te geven.

Als de VS nu nog het oude, omstreden export-verbod op olie opheffen, dan kan ook Europa profiteren van de Amerikaanse bodemschatten

De cloud-branche wordt volwassen

Wat gaat er tegenwoordig níet via de cloud? We bewaren, versturen en streamen zo veel via het internet dat cloud-based businesses - bedrijven die verdienen aan online-diensten - razendsnel groeien. Amazon Web Services is zo groot dat de directe concurrent Netflix er ‘ruimte’ huurt om films en tv-series te streamen naar meer dan veertig landen - waaronder sinds deze week Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland.

De sector wordt volwassen. Te veel bekende bedrijven en nieuwe start-ups verdringen zich in de cloud-branche, volgens Forbes, maar nu is er ‘consolidatie en rationalisering’. Dat blijkt wel uit het nieuws dat Cisco de kleinere concurrent Metacloud overneemt. Ook HP en Oracle hebben recentelijk cloud-specialisten opgekocht.

Forbes maakt een kanttekening: de geldschieters die enkele jaren geleden en masse investeerden in cloud-start-ups juichten te vroeg. “Er is (nog) niet genoeg omzet te halen om al die spelers te ondersteunen.” En dus pikken de grootste jongens ze voor een relatief zacht prijsje op.

Kan Sony Apple bijhouden?

Net als elk tech-bedrijf heeft Sony grote plannen - plannen die draaien om mobiele technologie. Het is alleen de vraag of het Japanse bedrijf het tempo van concurrenten als Apple en Samsung kan bijbenen.  Want woensdag kwam Sony met opmerkelijk nieuws: dit jaar wordt een enorm verlies geboekt (1,6 miljard euro) en voor het eerst sinds de beursgang van 1958 zal er geen dividend worden uitgekeerd.

Het onvermogen om een behoorlijk Amerikaanse marktaandeel te veroveren wordt als hoofdreden aangevoerd. “Terwijl de high-end Xperia smartphones geprezen worden voor hun design en waterdichtheid, blijven ze door Apple en Samsung overschaduwd worden”, schrijft C-Net.

Sony boekt goede cijfers met speelfilms en populaire apparaten zoals de Playstation 4. Maar overall dit is al het vijfde jaarverlies in zes jaar.

Het nieuws komt op een goed moment voor de belangrijkste concurrent. Vrijdag komt marktleider Apple met de nieuwste iPhones: de 6 en de 6 plus. Daarvan zijn er al bij voorbaat vier miljoen verkocht.

    • Diederik van Hoogstraten