Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Fons Merkies: ‘Ik probeer de poëzie van Kikker te vangen’

Kikker is jarig: 25 jaar. Fons Merkies regisseert de jubileumvoorstelling.

„De tekeningen van Max Velthuijs hebben een bijzondere melancholie. Kikker en zijn vriendjes leven in een simpele wereld, maar ondertussen is wat ze meemaken helemaal niet zo mooi en simpel. Die poëzie probeer ik te vangen”, vertelt Fons Merkies.

De filmmuziekcomponist (De Poolse bruid, Alles is familie en jeugdfilms als Brammetje Baas) regisseert de laatste jaren ook: familiemusicals bij Theater Terra (De gebroeders Leeuwenhart, Dribbel). Dit seizoen regisseert hij de jubileumvoorstelling Kikker is jarig.

Merkies: „Een film met een zware thematiek vraagt om iets anders dan een lichte kleutervoorstelling als Kikker is jarig, waarin we zoveel mogelijk recht doen aan de wereld van Max Velthuijs. Regisseren verrijkt mijn denken over muziek in theater. Bij film kan je kijkers enorm manipuleren, in theater is de emotionele sturing van muziek minder subtiel.”

Voor Kikker is jarig werkt Merkies met de muziek van Nick Bult, die ook de muziek voor de drie eerdere ‘Kikkermusicals’ van Theater Terra componeerde. Merkies: „Als ik zelf zou hebben gecomponeerd, zou ik misschien geen popmuziek als stijl hebben uitgekozen, maar Bults muziek is steengoed. Mooie klanken, kloppend ritmeschema, het werkt. Ik bepaal waar de scores onder de scènes moeten komen. En ik vraag dan bijvoorbeeld om een treurige versie van het ‘verjaardagslied’ voor een scène waarin Kikker zich afvraagt of zijn verjaardag wel zo leuk gaat worden als hij zich heeft voorgesteld.”

Het werken met acteurs verschilt voor Merkies niet wezenlijk van het werken met muzikanten als die in zijn opnamestudio komen inspelen: „Het gaat erom dat zowel acteurs als muzikanten zich vrij voelen. Ik moet goed aangeven wat ik wil, en tegelijk ruimte bieden.

„Zelf kan ik acteren noch een instrument bespelen. Dus al mijn werk drijft erop dat anderen iets goed kunnen.”

Tegelijk met Kikker is jarig gaat er nog een jeugdvoorstelling in première waarbij Merkies betrokken is: De kleine kapitein in regie van Bruun Kuijt. De voorstelling dateert van zeven jaar geleden, maar wordt uitgebracht met een nieuwe cast en nieuwe muziek. Merkies arrangeerde liederen van Händels opera Julius Caesar. Merkies: „De boeken van Paul Biegel hebben iets duisters, maar de voorstelling gaat over kinderen die in hun fantasie de zee afstruinen. Ik heb Händel ‘zeewaardig’ gemaakt door de bezetting aan te passen. Geen massief orkest, maar een accordeon, slagwerk, klarinet en snaarinstrumenten. Dat past bij het ruige zeemansgevoel.”