...en bij het linkse Franse dagblad Libération gaat het ook al niet goed

Reorganisatie: 93 banen weg.

None
foto epa

„Wij zijn een krant”, kopte Libération in april op de voorpagina. De redactie keerde zich zo tegen plannen van de directie om in het kantoor bij Place de la République een restaurant te openen en de merknaam ook anderszins commercieel te exploiteren. Het bedrijf stond op omvallen, maar redacteuren gingen in staking en publiceerden wekenlang hatelijke stukken tegen de eigenaars.

Na een hete zomer is Libération voorlopig van de ondergang gered. Maar tegenover de investering van 18 miljoen euro van telecommagnaat Patrick Drahi staat een stevige reorganisatie: 93 van de huidige 250 banen moeten weg; ongeveer 50 van de 180 journalistenposten verdwijnen. Tot eind dit jaar zijn er vrijwillige vertrekregelingen, daarna zijn ook gedwongen ontslagen mogelijk.

Dat is „tegelijk pijnlijk en noodzakelijk”, schreef hoofdredacteur Laurent Joffrin dinsdag aan de lezers. Hij werd onlangs aangesteld nadat zijn voorganger tot vertrek was gedwongen. De 61-jarige Joffrin leidde weekblad Le Nouvel Observateur en werkte al drie keer eerder bij ‘Libé’, wat volgens de morrende redactie geen aanbeveling is. „Libération wordt de krant van de toekomst”, beloofde hij niettemin.

Het in de jaren zeventig mede door Jean-Paul Sartre opgerichte linkse dagblad verloor vorig jaar bijna 11 procent van zijn betaalde oplage en kwam voor het eerst in twintig jaar onder de 100.000 exemplaren uit. Dagelijks zou het 22.000 euro verlies draaien.

Voor de mensen die blijven, zal de prioriteit bij online liggen. Ook Le Monde, waar digitaal het verlies op papier beter compenseert, stippelde onlangs zo’n koers uit. Arbeidscontracten krijgen bovendien een zogenoemde ‘anti-lasterverklaring’ als bijlage: personeel moet beloven zich niet meer publiek tegen het bedrijf te keren. Of het restaurant doorgaat is onbekend. Maar als de redactie volgend jaar naar de banlieue verhuist, komt het pand achter République vrij.

    • Peter Vermaas