Richard III ging geknield ten onder

De Engelse koning Richard III lag geknield voorover toen een of meer vijanden de genadeklap uitdeelden. Of beter gezegd: toestaken. Het ene wapen ging rechts van zijn ruggegraat van onderaf zijn schedel in. Ruim een decimeter verderop schraapte de aanvaller over de binnenzijde van de schedel. Het andere wapen drong links de hersenen in.

Het gebeurde op 22 augustus 1485, tijdens de slag bij Bosworth, tussen legers van Richard en Hendrik van Tudor. Die was met een huurlingenleger uit Frankrijk overgestoken om Richard van de troon te stoten.

Die twee hersenwonden veroorzaakten direct de dood, schrijven pathologen, historici, radiologen en ingenieurs van de universiteit van Leicester in een gisteren uitgekomen publicatie van The Lancet. Ze hebben het in 2012 opgegraven skelet van Richard op verwondingen onderzocht. Ze tellen elf wonden die waarschijnlijk rond het moment van overlijden ontstonden.

Potentieel dodelijk was ook de doorboring van de onderbuik van de koning, van achteraf. Maar waarschijnlijk gebeurde dat kort na zijn dood.

Hoe de koning door de knieën ging, is overgeleverd. Zijn paard liep vast in moerassig terrein, vlak voordat hij in direct gevecht met zijn rivaal kwam. „A horse, a horse, my kingdom for a horse”, riep hij volgens de overlevering.

Richard III zou van zijn paard zijn gesleurd. Duidelijk is dat hij op het eind van zijn leven geen helm droeg, maar nog wel de rest van zijn harnas. Richards gezicht is vrijwel ongeschonden. Dat is ongebruikelijk voor die tijd. Waarschijnlijk, schrijven de onderzoekers „vanuit de noodzaak om Richards lijk na de slag te kunnen showen”.

    • NRC