Close up: Jini Dellacio - De eerste rockfotografe

NPO 2, 23.00-23.55u.

Op 3 juli jongstleden overleed de Amerikaanse fotografe Jini Dellaccio op 97-jarige in haar woonplaats Seattle. Ze maakte halverwege de jaren zestig naam met haar vernieuwende zwart-wit foto’s van rockbands. In Jini Dellacio - De eerste rockfotografe aandacht voor haar leven en werk. Autodidacte Dellaccio was al ver in de veertig toen ze in 1964 haar eerste klus als rockfotografe kreeg. Ze werd door The

(Fabulous) Wailers gevraagd om de hoes van hun nieuwe plaat te schieten. Ze brak meteen met de ongeschreven regels van de popfotografie en schoot de bandleden niet in een studio, maar in een park. Ondanks haar leeftijd en keurige uitstraling werd ze een veelgevraagde naam in de hippe muziek muziekscène van Noordwest-Amerika. Kort daarna klopten acts als The Rolling Stones, The Who, The Sonics en Neil Young bij haar aan. Haar werkwijze was uniek in die tijd. Ze wilde geen saaie foto’s van bands die netjes voor een muur stonden. Zo vertelde ze aan de Seattle Times dat ze Young tijdens een sessie op het dak van zijn huis liet klimmen en hem de instructie gaf om „te vliegen als een vogel”. De resulterende foto werd wereldberoemd. Dellaccio komt in de documentaire ook aan het woord.