Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

ASR aast op concurrent Reaal

Verzekeraar ASR wil zijn eveneens genationaliseerde concurrent Reaal van de overheid kopen, meldt de Volkskrant. Beide bedrijven zijn sinds de nationalisatie van Fortis en SNS Reaal in handen van de overheid.

De Volkskrant schrijft dat ASR voor de overname van Reaal - dat sinds deze zomer Vivat heet - hulp krijgt van vier geldschieters, onder wie drie private equity-fondsen: CVC, Apollo en Blackstone. Ook herverzekeraar Swiss Re zou bij de plannen zijn betrokken.

Volgens RTL Z overwegen ook de beursgenoteerde verzekeraars Aegon en Delta Lloyd een overnamebod op Reaal/Vivat.

Toch nog schade Havenbedrijf door havenschandaal?

Het Rotterdamse Havenbedrijf moet misschien toch nog 20 miljoen euro aan de Duitse Commerzbank betalen, schrijft het FD. Het is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof in een zaak over het havenschandaal.

Tussen 2002 en 2004 verstrekte de toenmalige directeur van het Havenbedrijf, Willem Scholten, namens het gemeentelijke Havenbedrijf bankgaranties aan het failliet gegane RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuijzen.

Toen de garantieverstrekking aan het licht kwam, brak het zogeheten Havenschandaal uit. Scholten werd in 2010 veroordeeld tot 8 maanden cel voor het aannemen van steekpenningen. Vorig jaar werd Van den Nieuwenhuijzen veroordeeld voor omkoping en faillissementsfraude. Zowel Scholten als Van den Nieuwenhuijzen ging in hoger beroep. Die zaken lopen nog.

Het Havenbedrijf heeft altijd gesteld niet op te hoeven draaien voor de bankgaranties, omdat ze illegaal zijn verstrekt en aangemerkt kunnen worden als verboden staatssteun. Veel banken die leningen aan het RDM-concern hadden verstrekt, hebben daarom hun verlies genomen, schrijft het FD.

De Duitse Commerzbank bleef echter procederen tegen het Havenbedrijf, tot aan de Hoge Raad. De hoogste Nederlandse rechtbank had in deze zaak vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie. Dat stelt nu dat moet worden bepaald of de gemeente Rotterdam – dat toen eigenaar was van het Havenbedrijf – bij de garantieverstrekking was betrokken, zo schrijft het FD. Als dat zo is, is de claim van de Commerzbank terecht.

De Rotterdamse wethouder Wim van Sluis heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de garantieverlening door Willem Scholten.

Zalando gaat naar de beurs

De Duitse internetwinkel Zalando – de grootste online verkoper van kleding en schoenen in Europa – krijgt op 1 oktober een beursnotering in Frankfurt.

RTL Z schrijft dat beleggers vanaf vandaag kunnen intekenen op de aandelen. Zalando heeft bekend gemaakt dat de prijs van de aandelen tussen de 18 en 22,50 euro komt te liggen. De beursgang moet daarmee tussen de 507 en 633 miljoen euro opbrengen.

Zalando draaide in de eerste helft van dit jaar een omzet van 1 miljard euro, en behaalde een kleine nettowinst. Volgende maand wordt een belang van maximaal 11,3 procent naar de beurs gebracht, door middel van de uitgifte van nieuwe aandelen.