Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Demonstratie MDL Holland in Den Haag gecanceld - organisator ‘bedreigd’

Demonstranten in Den Haag tijdens de 'Mars van de vrijheid' (anti-IS).
Demonstranten in Den Haag tijdens de 'Mars van de vrijheid' (anti-IS). Foto ANP / Bart Maat

De demonstratie van de Muslim Defence League Holland die aanstaande zaterdag zou plaatsvinden in Den Haag, gaat niet door. Dat zegt organisator Ismael ibn Adam tegen nrc.nl. De Muslim Defence League Holland wil opkomen voor “alle moslims”.

Ibn Adam zegt dat hij bedreigd is. Bovendien zou de politie hem verteld hebben dat rechts-extremisten zaterdag kunnen proberen de confrontatie te zoeken. Ook moest hij rekening houden met een bommelding.

meerdere Demonstraties in Den Haag

Zaterdag zijn er verschillende demonstraties. Het nationalistische gelegenheidscollectief Pro Patria demonstreert voor de tweede keer tegen Nederlandse aanhangers van de Islamitische Staat. De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) demonstreert tegen “multiculturalisme” in het algemeen. Ook zijn er betogingen van het comité Samen tegen Racisme (waaronder de links-radicale Anti-Fascistische Actie) en IAVVS (Internet Against Vertical Video Syndrome), een initiatief van GeenStijl.

De Muslim Defence League Holland bestond vooralsnog alleen op Facebook. Sinds oktober vorig jaar, zo zegt bekeerling Ibn Adam, die eerst Van Tongeren heette. Op de pagina staan verschillende afbeeldingen van zwarte ‘tawheed’-vlaggen, symbool van de jihadbeweging. Volgens Ibn Adam is het een “diverse organisatie”. “We hebben zowel contact met zogenoemde gematigde moslims als met mensen die als fundamentalistisch bekend staan.”

Demonstratie zou ‘leiden tot spanningen’

In eerste instantie wilde Ibn Adam anticiperen op de risico’s door de betoging te versoberen. Een gastspreker werd afgezegd, en er zouden enkel informatiestands komen waar gratis korans worden uitgedeeld. Een eigen ordedienst zou de politie helpen bij de beveiliging. Nu zegt Ibn Adam dat dat te veel gedoe zou worden en zou “leiden tot spanningen”.”Daar zitten we niet op te wachten.”

Ibn Adam wil binnenkort een betoging houden in Purmerend, waar de komst van een islamitische basisschool op weerstand stuit, en waar ook de NVU een demonstratie heeft aangekondigd.