De werkloosheid hoog in Flevoland? In Andalusië gaat het nog veel slechter

Foto EPA

Werkloosheid weer gedaald

Update 9.35: De werkloosheid is in augustus gedaald tot 8 procent. In juli was deze nog 8,2 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend. De werkloosheid daalde voor de vierde maand op rij.

Het woord staat 73 keer in de Miljoenennota van dinsdag: werkloosheid. Een probleem dat voorlopig nog wel even zal blijven, denkt de overheid. En dus is het bestrijden ervan “een topprioriteit”. Hoe doet Nederland het eigenlijk in internationaal perspectief?

De werkloosheid is hoog…

De piek in Nederland is bereikt, zegt het kabinet. Dat bleek ook de afgelopen maanden:

Toch is de werkloosheid nog altijd hoog. De verwachting is wel dat het aantal werklozen vanaf nu langzaamaan zal gaan dalen.

… zeker in Flevoland…

Binnen Nederland was de werkloosheid in juli weer het hoogst in Emmen. Maar de provincie Flevoland heeft het ook zwaar. Reden? De bevolking is er relatief jong en daardoor vaker werkloos. Ook trekken er maar weinig bedrijven naartoe. Het laagst is de werkloosheid in Zeeland, al jaren.

De werkloosheid zal in Nederland vanaf 2015 sowieso gaan dalen. Niet omdat er meer mensen aan het werk gaan, maar omdat vanaf dan één definitie zal worden gebruikt om de werkloosheid te bepalen. Die definitie volgt die van de International Labour Organisation (ILO). Daardoor zijn de cijfers straks internationaal vergelijkbaar. Dat lagere percentage - zie de rode lijn op de grafiek bovenaan - komt doordat de ILO ook bijbanen meetelt van minder dan twaalf uur.

… maar internationaal?

NRC Q vergeleek de bijgestelde internationale werkloosheidscijfers van Nederland met die van alle Europese provincies. Daaruit blijkt: het valt nog mee. De werkloosheid in Nederland is niet hoger dan in bijvoorbeeld het Parijse Île-de-France of Inner London. Wel is de werkloosheid hier sinds 2009 relatief meer gestegen. Dit in tegenstelling tot provincies in Turkije waar de werkloosheid ook hoog is, maar de afgelopen jaren wel fors gedaald.

Dé succesprovincie van Europa? Centraal Zwitserland - geen EU - waar de werkloosheid slechts 2,6 procent is en ook nog lager dan een paar jaar geleden.

Dramatisch is het gesteld in Spanje, en dan vooral Andalusië. Daar, waar onder meer Sevilla en Málaga liggen, is de werkloosheid sinds 2009 met 12 procentpunt toegenomen tot ruim 35 procent.

Dus, als het tegenzit, denk aan Andalusië. Of Emmen.

    • Yordi Dam & Anouk van Kampen