De kop van Lovecraft is even de Kop van Jut

H.P Lovecraft in 1934 (Foto Wikipedia)

Het bestuur van de World Fantasy Awards overweegt een ander beeldhouwwerkje aan de prijs te verbinden. Want kan men nog wel beeltenissen van H.P. Lovecraft uitdelen nu die postuum is betrapt op racisme?

De World Fantasy awards worden, samen met de Nebula Awards en de Hugo, geschaard onder de belangrijkste prijzen binnen het fantasy-genre. De prijzen, onderverdeeld in verschillende categorieën, worden sinds 1975 uitgereikt en gingen in het verleden naar onder andere Gene Wolfe, Stephen King en Jack Vance. Aan de prijzen is sinds jaar en dag een beeltenis verbonden van H.P. Lovecraft (1890-1937), de schrijver die als een pionier van het fantasy- en horrorgenre wordt gezien.

Sinds drie jaar bestaat er discussie over dat beeldje. In 2011 won de Nigeriaans-Ameriaanse Nnedi Okorafor de prijs voor de beste fantasyroman. Zij ontdekte dat Lovecraft niet alleen de schrijver was van bewonderenswaardige fantasy, maar ook van racistische gedichten en brieven. Zo kwam haar On the creation of niggers onder ogen, een gedicht van Lovecraft uit 1912:

When, long ago, the gods created Earth
In Jove’s fair image Man was shaped at birth.
The beasts for lesser parts were next designed;
Yet were they too remote from humankind.
To fill the gap, and join the rest to Man,
Th’Olympian host conceiv’d a clever plan.
A beast they wrought, in semi-human figure,
Filled it with vice, and called the thing a Nigger.

Okorafor reageerde in eerste instantie nog laconiek op de ontdekking, door te zeggen dat “a statuette of this racist man’s head is one of my greatest honours as a writer”.

Schrijver Daniel José Older is nu echter een petitie begonnen om ervoor te zorgen dat de kop van Lovecraft wel degelijk door een andere wordt vervangen.  Een van de ondertekenaars is Okorafor. Older zou in de toekomst graag een beeldje zien dat niet is gemodelleerd naar het gezicht van Lovecraft, maar naar dat van Octavia Butler, een Afrikaans-Amerikaanse schrijver van fantasy.

Lees bij The Guardian meer over voor- en tegenstanders van het voorstel en over de al dan niet racistische strekking van Lovecrafts oeuvre.

    • Sebastiaan Kort