Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

De deftige Duitse krant Frankfurter Allgemeine gaat banen schrappen...

Bij de Duitse krant verdwijnen tweehonderd arbeidsplaatsen.

Foto Epa

Bij een grootscheepse reorganisatie schrapt de Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) de komende drie jaar tweehonderd arbeidsplaatsen. De directie van de krant, met een betaalde oplage van ruim 300.000 exemplaren, vertelde de medewerkers dinsdag dat honderdzestig banen bij de uitgeverij zullen verdwijnen. Soms zal dat gebeuren door gedwongen ontslagen. De resterende veertig arbeidsplaatsen zullen verdwijnen bij de redactie. Dit gaat via natuurlijk verloop, deeltijdpensioen en sociale afvloeiingsregelingen. Op dit moment bestaat de redactie van de FAZ, de website faz.net en de zondagskrant Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung in totaal uit bijna vierhonderd vaste medewerkers. Bij het bedrijf werken in totaal negenhonderd mensen.

De Duitse krantenwereld kampt al langer met problemen. De Duitstalige versie van de Financial Times (oplage 100.000) ging in december 2012 kopje onder. De Frankfurter Rundschau (oplage bijna 90.000) werd begin vorig jaar van de ondergang gered, onder meer door de FAZ.

Die krant had in 2012 te kampen met een verlies van 4.3 miljoen euro. Over 2013 was het verlies nog hoger, maar nog altijd onder de tien miljoen, zo liet de directie weten. In maart heeft de FAZ al bezuinigd op papier.

Nu komt de directie met een plan om tot 2017 jaarlijks meer dan twintig miljoen euro te bezuinigen op de uitgeverij, die vorig jaar een totale omzet had van 260 miljoen euro. Volgens de krant Handelsblatt, eerder dit jaar, zou de directie ook plan zijn om te bezuinigen op de FAZ Executive School, die bijscholingen aanbiedt voor leidinggevenden.

Directievoorzitter Thomas Lindner liet zich hierover deze week niet uit. In een verklaring liet hij weten dat de reorganisatie het „solide fundament levert voor de voorbeeldige onafhankelijke journalistiek van de FAZ.”