Crisis rond IS en Gaza? Dan ook spanning in Amsterdam

De sfeer in Amsterdam kan elk moment omslaan als de situatie rond IS en Gaza daartoe aanleiding geeft, schrijft de burgemeester.

De crisis in het Midden-Oosten heeft direct invloed op de spanningen in Amsterdam. „De situatie in Amsterdam lijkt nu rustig, maar kan elk moment wijzigen naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen in het Midden-Oosten”, schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. Zijn brief wordt vandaag behandeld in de raadscommissie.

De burgemeester blikte terug op een zomer vol demonstraties rond de oorlog in en om Gaza. Het aantal antisemitische incidenten en uitingen van radicalisme vertoonde „begin augustus een duidelijke piek”. Het ging „sinds eind juli om ongeveer dertig pro- danwel anti-Gaza gerelateerde uitingen zoals bekladdingen en vlaggen”. Tien van deze uitingen hadden een discriminerend karakter, zoals het bekladden met hakenkruizen. Na het staakt-het-vuren in Gaza was er een even duidelijke afname van het aantal incidenten.

Van der Laan schrijft: „Een duidelijke aanjager is het gevoel dat met twee maten worden gemeten ten aanzien van Israël en Palestina, maar ook ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting in relatie tot islamofobie en antisemitisme

Ook de opkomst van de kalifaatstichters van IS en de problematiek van uitreizigers en terugkeerders verhoogt de spanningen in de stad nog verder. Dat slokt volgens Van der Laan zoveel aandacht en capaciteit op van de overheid, dat de reguliere aanpak van radicalisering er onder lijdt.

Over die reguliere aanpak schrijft Van der Laan in zijn brief dat iemand die tekenen van radicalisering vertoont „bijvoorbeeld een coach (krijgt) die hem begeleidt bij zijn persoonlijke ontwikkeling, of een gespecialiseerde psychiater die expertise heeft op dit dossier”.

Vorige week schreef Het Parool dat 35 of 36 Amsterdammers zijn afgereisd naar Syrië of Irak voor de jihad en dat van ongeveer tachtig mensen signalen waren die op radicalisering duiden. Begin deze maand kwam het bericht dat in Syrië een 27-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst was omgekomen. Hij noemde zichzelf Abu Hamza en stond bij de gemeente niet bekend als ‘radicaal’.