Zeilers Bouwmeester en Heiner veroveren wereldtitels

Marit Bouwmeester viert haar tweede wereldtitel. ANP-EPA / Esteban Cobo

Zeilster Marit Bouwmeester is in het Spaanse Santander opnieuw wereldkampioene geworden. De winnares van Olympisch zilver in Londen verdedigde vanmiddag succesvol haar leiding in de Laser-radiaalklasse. Nicholas Heiner veroverde in die klasse bij de mannen de wereldtitel.

Twitter avatar Marit_B Marit Bouwmeester WORLD CHAMPION!!!!!

De medalraces van Bouwmeester en Heiner werden vandaag liefst twee uur uitgesteld omdat een groot vrachtschip de wateren van de Spaanse havenstad nodig had. De 26-jarige Bouwmeester werd in 2011 al eens wereldkampioen, nadat ze een jaar eerder al tweede werd op de WK.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Marit Bouwmeester terug op de kade. Zeer emotioneel na een heel moeilijk jaar. #Santander2014 http://t.co/wBmdJ8AwWD

Bouwmeester was bij aanvang van de medalrace leidster in het klassement en verdedigde een voorsprong van tien punten. Vandaag had ze aan een derde plaats genoeg voor de titel. De 25-jarige Heiner stond voor aanvang van de slotrace derde maar won overtuigend de laatste wedstrijd.

Op weg naar Rio

Tijdens de Olympische Spelen in Londen van 2012 pakte de Friezin Bouwmeester al zilver in de Laser-radiaalklasse waarin met eenmanszeilbootjes geracet wordt. Met haar kersverse wereldtitel verzekerde Bouwmeester zich direct van een ticket naar Rio de Janeiro. In 2016 worden daar de Zomerspelen gehouden.

    • Jules Seegers