Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Bitcoins, ideaal voor corrupte ambtenaren

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De lancering van Nederlands eerste bitcoinbeurs CleverCoin in de Beurs van Berlage.

Wie: Oprichters Karsten Nilsen en Christian de Kok en publicist Willem Middelkoop.

Ze durven best een gewaagde voorspelling te doen, de ondernemers Karsten Nilsen en Christian de Kok: “Over een paar jaar zal de rijksbegroting in Bitcoins worden gemaakt.” De lancering van hun bitcoinbeurs, de eerste in West-Europa, is een stap om bitcoins voor meer mensen toegankelijk te maken. Want handelen in de digitale valuta is behoorlijk ingewikkeld. Het kan eigenlijk niet zonder je eerst grondig te verdiepen in een handleiding.

Nilsen en De Kok hebben geprobeerd CleverCoin zo simpel mogelijk te houden: “We willen iedereen aan de bitcoins hebben.” De belangrijkste verbetering is dat je via CleverCoin gewoon via iDeal kunt betalen.

Banken doen moeilijk

Maar CleverCoin oprichten was nog niet zo makkelijk. Want Nederlandse banken geven bitcoinbedrijven geen rekening. Niet zo gek ook als je bedenkt dat het idee achter bitcoin is banken juist overbodig te maken. “Dit gaat jullie nooit lukken”, kregen Nilsen en De Kok te horen telkens als ze hun plan aan een bank voorlegden. Zelfs gesprekken met Gerrit Zalm en Mark Rutte haalden niets uit.

Uiteindelijk vonden Nilsen en de Kok een Frans bedrijf, Lemonway, bereid om de binnenkomende euro’s te bewaren. En nu is financieel expert Willem Middelkoop - helemaal vanuit China, waar hij vaak zaken doet - opgetrommeld om de boel officieel te lanceren. Compleet met aftellen en een slag op een gong.

Met een rugzak vol goud de grens over

Eigenlijk is Middelkoop een beetje sceptisch over bitcoins. “Het is ongetest, we moeten nog maar zien wat er van terecht komt. Tot nu toen zijn alle valuta die niet gedekt zijn door goud of zilver uiteindelijk ten ondergegaan.” Daarom heeft Middelkoop zijn vermogen in edelmetalen gestoken. “Dat heeft al drieduizend jaar lang alle crises doorstaan.”

Maar bitcoins hebben één voordeel ten opzichte van zilver en goud. Je kunt ze overal ter wereld verzilveren. Handig als je als corrupte ambtenaar op de vlucht bent voor de overheid bijvoorbeeld. Middelkoop: “Probeer maar eens met een rugzak vol goud de Chinese grens over te steken.”