Australische politie doet invallen na serieuze IS-dreiging

Een door de politie vrijgegeven foto van een arrestatie afgelopen nacht van een terreurverdachte tijdens een grootschalige antiterrorismeoperatie in Sydney en Brisbane. Foto Reuters / Australian Federal Police

Honderden Australische politieagenten hebben afgelopen nacht invallen gedaan in een grootschalige antiterrorismeoperatie. Volgens de Australische premier Tony Abbott waren er serieuze aanwijzingen voor een terroristische aanval en een onthoofding door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De operatie vond plaats in Sydney en Brisbane waar meer dan achthonderd agenten minstens vijftien mensen arresteerden. Verschillende Australische media melden dat IS plannen zou hebben om een willekeurig iemand van straat te plukken en deze voor de camera te onthoofden, zoals de terreurgroep dat al vaker heeft gedaan recentelijk.

Een van de gearresteerden is de 22-jarige Omarjan Azari, van wie de veiligheidsdiensten serieuze aanwijzingen hadden dat hij van plan was om “ernstige misdaden te plegen, bedoeld om het publiek te schokken”. Een leider van de organisatie zou aanhangers in Australië hiertoe hebben opgeroepen, schrijft persbureau Reuters. IS zou daarmee zijn bereik hebben willen laten zien. Op een persconferentie zei Abbott:

“De veiligheidsdiensten hadden directe informatie dat een Australiër die een hoge positie heeft binnen IS zijn netwerk in Australië zou hebben opgeroepen om demonstratieve moorden in dit land te plegen. Dit was geen verdenking, maar een serieuze opzet en daarom heeft deze operatie plaatsgevonden.”

De politie in het land heeft ondertussen een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een voormalige uitsmijter van een nachtclub in Sydney, Mohammed Ali Baryalei, die een van de leden zou zijn van IS in Syrië en Irak. Australië verhoogde afgelopen week het dreigingsniveau al van gemiddeld naar hoog. De premier zei wel dat er geen aanwijzingen zijn voor terroristische dreigingen tijdens de aanstaande G20-top in Brisbane in november.

    • Anouk Eigenraam