Australische mijnbouwmagnaat gaat nu rundvlees aan China verkopen

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Australische mijnbouwmagnaat Andrew Forrest werd schatrijk met de verkoop van Australisch ijzererts aan China. Nu de ijzerertsprijs op het laagste niveau in vijf jaar staat, investeert Forrest in een nieuwe gigantische groeimarkt in China: de voedingsindustrie.

Forrest vertelt in The Wall Street Journal over zijn plannen rundvlees te gaan exporteren naar China. Tijdens een zakenreis naar China, zo vertelt de mijnbouwer, “kwam het onderwerp voedselveiligheid telkens weer ter sprake”.

Terug in Australië sloeg Forrest aan het kopen, op een schaal die alleen in Australië kan. Inmiddels heeft hij zo’n 8.500 km2 weidegronden in eigendom. Dat is ongeveer de oppervlakte van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht bij elkaar opgeteld. Op die weides lopen tienduizenden koeien. Ook kocht Forrest dit jaar de enige vleesexporteur in West-Australië die een vergunning heeft van de Chinese overheid.

Voor zuivelbedrijven Danone, Campina en Fonterra is China al langer een belangrijke groeimarkt, net als voor levensmiddelenproducenten Unilever en Proctor&Gamble. De groeiende Chinese middenklasse – dat zijn miljoenen mensen – eet ook steeds meer vlees, en stelt steeds hogere eisen aan de veiligheid van het voedsel. Daar springt Forrest nu op in.

Australië is de belangrijkste leverancier van rundvlees aan China. Zo’n 50 procent van het geïmporteerde rundvlees in China komt uit Australië.

Nauwere samenwerking India en China

De premier van India ontmoet vandaag de president van China, meldt Bloomberg. De twee grootste landen ter wereld – qua bevolking – willen nauwer gaan samenwerken.

Het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan het India van de pas gekozen premier Narendra Modi wordt door Bloomberg “een mijlpaal in de handelsrelaties tussen de twee landen” genoemd. In China wonen ongeveer 1,4 miljard mensen, in India zo’n 1,2 miljard. Bij elkaar opgeteld is dat bijna 35 procent van de wereldbevolking.

Gisteren sloten India en China al een groot aantal handelsovereenkomsten, met een waarde van 3,4 miljard dollar. China investeert vooral in de Indiase infrastructuur. Ook zullen de twee regeringsleiders spreken over een langjarig grensgeschil.

Chinezen verstoppen hun geld in de VS

CNBC schrijft over de toestroom van Chinees kapitaal naar de Verenigde Staten. Chinese bedrijven en rijke communisten menen dat hun yuans in de VS veiliger zijn dan in eigen land, zo meldt de nieuwszender.

De afgelopen jaren nam de instroom van Chinees kapitaal in de VS een grote vlucht. Chinezen kopen onder meer Amerikaanse bedrijven en (commercieel) vastgoed.

In het jaar 2000 bedroegen de Chinese in de Verenigde Staten zo’n 58 miljoen dollar. Vorig jaar was dat 14 miljard. Onder veel van de Chinese investeerders geldt een Amerikaans huis als de veiligste investering.

    • Dolf de Groot