Afscheid

Kort nadat Jens Voigt in de USA Pro Challenge officieel afscheid nam van de wielersport kwam hij met een verassing op de proppen: nog even niet, de aanval op het werelduurrecord wordt het echte afscheid. Dat gebeurt vandaag, om zeven uur in de avond.

Jens heeft tegen ons gejokt. In juni was het idee in zijn hoofd geploft. Sindsdien was hij in het diepste geheim bezig met fietsenfabrikant Trek bezig een volbloed racemachine te bedenken. Waarom zoiets geheim moet blijven snap ik niet. Je viert je afscheid hier, of je viert het daar. De fiets van Jens is overigens een hybride geworden tussen een wegfiets en een baanfiets. Er was te weinig tijd er een nog grootser geheim project van te maken.

Zowel in de USA Pro Challenge als in de Tour deed Jens waar hij goed in is: heel erg lang heel erg hard voor de groep uitfietsen. Iedereen dacht dat hij hartstochtelijk reed om te winnen, maar nu weten we dat hij in het diepste geheim aan het trainen was voor iets anders.

Jens is vandaag precies 43 jaar en 1 dag oud. Een ideale leeftijd voor een aanval op het uurrecord. Als alle doelen verdwenen zijn rest alleen dit mombakkes. Ooit was het een gerespecteerde discipline. Kampioenen uit verschillende generaties vergeleken zich met elkaar. De levenden namen het op tegen de doden. Dat met het verstrijken der tijd ontwikkelingen gaande waren op het gebied van materiaal, voeding, dopingmethodes en andere kleinigheden deed niet ter zake. Wie in een uur de meeste meters aflegde was houder van het record. Punt.

Na bizar en bureaucratisch geharrewar besloot de internationale wielerunie een paar jaar geleden een referentiepunt te zetten: het werelduurrecord van de renner der renners, Eddy Merckx, is voortaan de te kloppen standaard. Merckx deed het in 1972. De fiets leek nog op een fiets, de renner op een renner. De allesverpletterende records, vooral neergezet in de jaren negentig waarin de epo regeerde en de coureurs in een even acrobatische als aerodynamisch knoop op curieuze vehikels lagen zodat het om een andere manier van voortbewegen leek te gaan, werden ondergebracht in een aparte lijst die sinds de nieuwste reglementswijziging in april helemaal is geschrapt.

Jens Voigt springt in een lacune. Het laatste reglement staat weer materiaal toe waarop een fraaie, aerodynamische zithouding kan worden aangenomen. De dramatisch afgenomen luchtweerstand zal een ouderdom van 43 jaar en 1 dag ruim compenseren. Jens kopt hem er zonder meer in vanavond op de laaglandbaan van Grenchen, Zwitserland. Hij heeft het helemaal uitgerekend.

En indachtig de formule PAir = FAir?v = 0.5 ?cwA???v³ neemt hij volgend jaar opnieuw afscheid van ons door zijn eigen record op een hooglandbaan in Bolivia te verpulveren. Maar dat is nog geheim.

    • Peter Winnen