Advocaten: liquidatieproces moet over

(VLNR) Raadsheer R.P.P. Hoekstra, voorzitter R. Veldhuisen en raadsheer R.M. Steinhaus tijdens de voortzetting liquidatieproces Passage. Foto ANP / Evert Elzinga

Advocaten van de verdachten in de liquidatiezaak (‘Passageproces’) willen dat het proces opnieuw wordt gevoerd. Ze reageerden vandaag voor het eerst nadat justitie vorige week bekendmaakte een nieuwe kroongetuige te hebben. De advocaten zeiden dit tijdens de behandeling van het hoger beroep voor het Amsterdamse gerechtshof.

Het is niet eerder voorgekomen dat justitie een kroongetuige pas opvoert in het hoger beroep van een zaak. Volgens raadsman Nico Meijering spreken de kroongetuigen in de zaak elkaar tegen, zo meldt onze redacteur Jan Meeus op Twitter, die het proces bijwoont. Ook zegt hij dat het proces over moet:

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Wie liegt? Vraagt Meijering. Het OM lijkt de verklaringen van Fred R. niet op waarheid te controleren. Kroongetuigen spreken elkaar tegen.
Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Meijering: moeten alle vonnissen in het #liquidatieproces niet worden vernietigd en de hele zaak worden overgedaan? #holleeder

De advocaat van Jesse R. wil dat de verklaringen van Fred R. niet worden gebruikt:

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Gooi de verklaring van Fred R. weg zegt @sanderja , advocaat van Jesse R. Het OM schendt regels voor de goede omgang in #liquidatieproces

Het Openbaar Ministerie sloot vorige week een deal met deze nieuwe kroongetuige die de afgelopen vijftien jaar een belangrijke rol speelde bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De informatie die Fred R. verstrekt, wijst naar drie hoofdverdachten: Dino S., Ali A. en Willem Holleeder.

De eerste twee zijn al aangemerkt als verdachten. Holleeder niet. Fred R. heeft onder meer verklaard dat Willem Holleeder opdrachtgever is van deze moorden. Om deze reden heeft het OM een nieuw onderzoek geopend naar de betrokkenheid van Holleeder.

Voor het eerst een kroongetuige in een hoger beroep

In de zaak zijn elf verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij zeven moorden en een aantal pogingen tot moord. Maar de advocaat van Ali A. en Dino S. vreest nu dat de twee in het hoger beroep ineens aankijken straks tegen een nog nog langere straf.

Fred R. kreeg 30 jaar cel, waarvan hij er minimaal 20 zou moeten uitzitten. Hij is na Peter la S. de tweede kroongetuige in dit lang slepende strafdossier. Een kroongetuige krijgt strafvermindering tot maximaal de helft van de geëiste straf.

    • Anouk Eigenraam