Academica Literatuurprijs naar Hannah van Wieringen

Hannah van Wieringen (Foto uitgeverij De harmonie)

De Academica Literatuurprijs 2014 is gewonnen door Hannah van Wieringen (1982) voor haar roman De kermis van Gravezuid. Dat heeft de organisatie van de prijs zojuist bekendgemaakt.

De Academica Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut. Voor deze negentiende editie waren ook  Ineke Riem (Zeven pogingen om een geliefde te wekken) en Naomi Rebekka Boekwijt (Pels) genomineerd.

De kermis van Gravezuid werd samen met de twee andere debuten door een vakjury genomineerd en uiteindelijk door het lezerspubliek tot winnaar verkozen. De vakjury schreef het volgende over het boek:

“Kermisweekend in een kleine gemeenschap, hoog in de kop van Noord-Holland. Terwijl de bewoners zich in het dorpscafé en op het kermisterreintje vermaken met fotoschieten, gokken, katknuppelen, de jaarlijkse playbackshow en in het spookhuis, nadert een onweersbui die zijn weerga niet kent. Tegen deze achtergrond regisseert Hannah van Wieringen met strakke hand tragikomische scènes, waarin dorpsbewoners opduiken die zich bezinnen en bezatten en tegen wil en dank volharden in hun bestaan.”

Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Vorig jaar ging de prijs naar Shira Keller voor haar roman M. Bij de prijsuitreiking in Den Haag werd stilgestaan bij het overlijden van dichter en romancier Erik Menkveld, die in 2012 de Academica Literatuurprijs won voor Het grote zwijgen.

De kermis van Gravezuid, Pels en Zeven pogingen om een geliefde te wekken werden door NRC Handelsblad besproken. Klik op de titels voor de recensies.

    • Sebastiaan Kort