Economie

Aandelen kopen van Alibaba? Dat is dan 68 dollar per stuk

Jack Ma, oprichter van Alibaba.
Jack Ma, oprichter van Alibaba. Foto EPA

De uitgifteprijs van aandelen van internetbazaar Alibaba ligt op 68 dollar (zo’n 53 euro) per aandeel. Dat schrijft persbureau Reuters. Eerder deze week verhoogde het Chinese bedrijf de prijs van aandelen van 60-66 dollar naar 66-68 dollar.

De beursgang is een van de grootste ooit. Met de waarde van het bedrijf, die nu op 168 miljard dollar (130 miljard euro) wordt geschat, komt het uit boven concurrentie in de e-commerce als eBay en Amazon. Die laatste is ‘maar’ 150 miljard dollar waard.

Garantie dat aandelen van Alibaba over een half jaar daadwerkelijk in waarde gestegen zijn, is er niet. Kijk maar naar de ‘mislukte’ beursgang van Facebook; binnen drie maanden halveerde de waarde van die aandelen.

Maar wat was het ook alweer?

Tachtig procent van alle onlinehandel in China verloopt via de sites van Alibaba. Via de drie belangrijkste websites van Alibaba – Taobao, Tmall en AliPay – hebben consumenten toegang tot een bazaar met meer dan tien miljoen winkels.

En de omzet? Die is zo’n 395 miljard dollar (286 miljard euro) per jaar. De winst verdubbelde vorig jaar naar 1,3 miljard dollar (1 miljard euro).