Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Games

Zombies verdelgen met een vlammenwerper

Met nieuwe spelcomputers worden games doorgaans mooier en groter. Dead Rising 3 gebruikt de nieuw verworven rekenkracht voor iets anders: meer zombies. Na een ontnuchterend lelijke introductie, die je doet afvragen waarom je ook alweer in zo’n nieuwe machine hebt geïnvesteerd, presenteert het spel een ontzagwekkend vergezicht barstensvol schuifelende ondoden. Dat is intimiderend en geruststellend tegelijk: de nieuwe hardware blijkt tóch een functie te hebben! Wat volgt is een tijdrovende, maar zelden saaie slachtpartij met een semicreatieve twist. Door blauwdrukken te vinden kan met huis-tuin-en-keukengerei allerlei leuks worden gemaakt. Een bladblazer en wat olie zijn samen te voegen tot een effectieve vlammenwerper. Zelfs voertuigen kunnen worden omgebouwd tot afzichtelijke moordmachines. Na uren combineren en verdelgen vergeet je waarom je ermee was begonnen. Omdat het achtergrondverhaal niet uitnodigt om op te blijven letten, maar vooral omdat er leukere dingen te doen zijn.