Nieuwsgierig? Zo zien de nieuwe NS-dubbeldekkers eruit

Beeld NS

Je kunt er straks werken (boven) of loungen (beneden). De kleuren worden anders (blauw en rood) en hij is energiezuiniger (min 20 procent, volgens de NS). Het Haarlemse bedrijf NedTrain is er druk mee bezig: het interieur van alle 416 dubbeldekkers vernieuwen. Vandaag heeft de NS de eerste beelden van de nieuwe trein gepresenteerd.

Sommige van deze dubbeldekkers - bijgenaamd ‘Wespen’, officieel VIRM-treinen - rijden al vanaf 1994 rond. Ze zijn aan een technische revisie toe. En daar zorgen ze voor in de oudste treinenwerkplaats van Nederland, 170 jaar geleden geopend.

De eerste trein wordt op dit moment gestript. De hele operatie is, zo hoopt de NS, in 2020 klaar. Dan kunnen de dubbeldekkers weer achttien jaar mee. De echte liefhebber kan aanstaande zaterdag een kijkje nemen bij de werkplaats van Nedtrain, als de NS het 175-jarige bestaan viert.

    • Bas van Kooij & Anna Vossers