Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Wereldbank: ebola mogelijk catastrofaal voor economieën West-Afrika

De economische impact van ebola in Sierra Leone, Guinee en Liberia kan “catastrofaal” zijn, aldus de Wereldbank. De schade kan oplopen tot meer dan achthonderd miljoen dollar.

Reuters / Athalia Christie

De economische impact van ebola in Sierra Leone, Guinee en Liberia kan “catastrofaal” zijn, aldus de Wereldbank. De schade kan oplopen tot meer dan achthonderd miljoen dollar.

Een langzame inperking van de ziekte kan volgens de Wereldbank leiden tot bredere regionale besmetting. In het slechtste geval zal de ecomomische groei in Guinee volgend jaar met 2,3 procentpunt zijn afgenomen en in Sierra Leone met 8,9 procentpunt. Liberia zou het hardst geraakt worden; met een reductie van 11,7 procentpunt van de economische groei.

Twitter avatar keesbroere Kees Broere Today, the Liberian Red Cross and others brought 76 bodies to the crematorium near Monrovia. #Ebola http://t.co/gcCNTdHrN9

Update 19.26 uur: Guinee, Liberia en Sierra Leone kunnen in totaal 127 miljoen dollar krijgen van het IMF, als hulp bij de ebola-uitbraak de komende zes tot negen maanden. Dat heeft het IMF bekendgemaakt. Het fonds verwacht dat er in die periode in totaal 300 miljoen dollar nodig zal zijn.

Klik op de door ebola getroffen landen in de kaart voor slachtoffers per land. Dit zijn de laatst beschikbare cijfers van de overheden in de getroffen landen en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, hoop dat de Amerikaanse hulp om ebola te bestrijden de internationale gemeenschap motiveert tot actie. Obama maakte gisteren bekend dat hij 3000 mensen naar West-Afrika stuurt om te helpen de ziekte terug te dringen. Tot nu toe kwamen minstens 2400 mensen om. De VS zullen ook zeventien behandelcentra met elk honderd bedden neerzetten. De president:

“We hopen dat deze beslissing van de VS de rest van de internationale gemeenschap zal aansporen tot actie.”

Ook Duitsland zal logistieke hulp bieden voor de bestrijding van de ebolacrisis in Liberia, zo heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd. De regering overweegt een mobiel hospitaal te sturen. Een woordvoerster van de Duitse regering zei dat Duitsland ook overweegt voorraden per transportvliegtuig te sturen, mogelijk geholpen door de Bundeswehr.