Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Handel

Amazon onderhandelt met Nederlandse uitgevers

Webwinkel Amazon.com onderhandelt met Nederlandse uitgevers over de verkoop van e-books. Daarmee zou het Amerikaanse miljardenbedrijf de eerste stap in Nederland zetten.

Nederlanders kunnen bij Amazon nu voornamelijk buitenlandse titels bestellen, die geleverd worden via Britse, Duitse en Amerikaanse vestigingen. Al enkele jaren wordt gespeculeerd over een komst naar Nederland. Met de onderhandelingen over e-books wordt dat concreet. Uitgevers kunnen niet zeggen wanneer de Nederlandstalige website Amazon.nl de lucht in zou gaan en de verkoop echt begint. Amazon zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Dat Amazon in Nederland behalve e-books ook papieren boeken wil verkopen, blijkt uit het feit dat het al enkele jaren geleden heeft verzocht om een aansluiting op CB. Dat is het distributiebedrijf voor bijna alle boeken in Nederland, waarmee ook Bol.com, de grootste Nederlandse webwinkel, samenwerkt.

Uitgevers zijn nog verdeeld over de vraag onder welke voorwaarden ze met Amazon in zee zouden gaan. In de VS voert Amazon een harde strijd met uitgeefconcern Hachette, dat weigert zich neer te leggen bij de hoge inkoopkortingen die Amazon als marktleider eist. Het leidde ertoe dat Amazon bepaalde boeken van Hachette niet meer leverde. Anderzijds kunnen veel uitgevers de extra omzet via Amazon goed gebruiken.

Sander Knol, van uitgeverij Xander, heeft vorige week een contract gesloten. „Je gaat geen nee zeggen tegen een nieuwe klant”, zegt hij. Anderen zijn nog in onderhandeling, weer anderen zijn kritisch. Joost Nijsen van uitgeverij Podium: „Ik zal zeker niet op korte termijn tekenen. Er staan verregaande condities ten faveure van Amazon in het contract, die me onderwerp lijken voor stevige discussie in vakkringen.”