Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

VN: Syrische rebellen hebben VN-materieel in handen

Wapens, uniformen en auto’s van de 45 VN-militairen die door de aan Al-Qaeda gelieerde Syrische rebellengroepering AL-Nusra werden ontvoerd, zijn niet teruggeven. Dat zeggen de Verenigde Naties.

Bewoners van de stad Douma lopen door de ravage na luchtaanvallen op een markt. Volgens activisten werden de aanvallen uitgevoerd door troepen die loyaal zijn aan president Assad.
Bewoners van de stad Douma lopen door de ravage na luchtaanvallen op een markt. Volgens activisten werden de aanvallen uitgevoerd door troepen die loyaal zijn aan president Assad. Reuters / Bassam Khabieh

Wapens, uniformen en auto’s van de 45 VN-militairen die door de aan Al-Qaeda gelieerde Syrische rebellengroepering AL-Nusra werden ontvoerd, zijn niet teruggeven. Dat zeggen de Verenigde Naties.

De blauwhelmen, afkomstig uit Fiji, werden 28 augustus gevangengenomen door de Syrische rebellengroepering op de Golanhoogten. Vorige week werden ze vrijgelaten, na een periode van onduidelijkheid over hun lot. Een woordvoerder liet aan persbureau AP weten dat de VN zich zorgen maken over “het bezit en gebruik van VN-materieel door mensen die niet van de VN zijn”.

Vanwege het gevaar hebben de VN afgelopen weekend een deel van de vredesmissie uit Syrië teruggetrokken. Volgens de woordvoerder hebben de blauwhelmen al het belangrijke materieel meegenomen, zoals wapens, kaarten en gegevens.

VN kunnen minder voedsel verspreiden door geldgebrek

Door geldgebrek kunnen de VN veertig procent minder voedsel leveren aan vier miljoen Syriërs, ondanks betere toegang tot gebieden in nood. In november worden de problemen mogelijk nog groter; het begin van de vierde winter van de Syrische oorlog. `

John Ging, operationeel directeur van het VN-kantoor voor coördinatie van humanitaire zaken, tegen persbureau Reuters:

“Het komt omdat er geen geld binnenkomt. Dit is rampzalig nieuws voor mensen die afhankelijk zijn van hulp.”

Tientallen doden bij luchtaanvallen in Syrië

Luchtaanvallen van het Syrische leger op een stad die in handen is van rebellen hebben deze week aan zeker 48 mensen het leven gekost, zo meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Waarschijnlijk loopt het dodental nog op, aangezien er nog steeds slachtoffers onder het puin vandaan worden gehaald. De Syrische luchtmacht nam de stad Talbiseh maandag en gisteren onder vuur. Volgens het Observatorium kwamen leidende figuren van een rebellenbeweging om, maar over welke groep het ging, is onduidelijk. Onder de slachtoffers waren onder meer een moeder en haar vijf kinderen.