Vijf plannen van Prinsjesdag die je nog niet kent

Foto ANP

Tientallen maatregelen, 259,6 miljard aan uitgaven, 248,6 miljard aan inkomsten. Zoals elk jaar leverde Prinsjesdag gisteren weer tientallen plannen en maatregelen op voor het komende jaar. Maar het kabinet kijkt ook verder en experimenteert met pilots. NRC Q zet vijf opvallende op een rij:

1. In de zomer naar school

Blijven zitten omdat je een onvoldoende hebt voor slechts één of twee vakken? Niet logisch. Als het aan het kabinet ligt, spijker je je kennis bij tijdens de zomervakantie. Daarom wordt er vanaf 2015 negen miljoen uitgetrokken voor zomerscholen. Doel: het aantal zittenblijvers moet in 2020 gedaald zijn van jaarlijks 5,8 procent tot 3,8 procent.

2. Snel op weg met bus

Als de bus bijna net zo snel is als de auto, hoe krijg je automobilisten dan in de bus? Op trajecten met veel files loopt een campagne voor de snelwegbus om te testen of mensen de auto dan vaker laten staan. Deze stoppen bij haltes langs de snelweg en hebben een snelheid van 70 tot 90 kilometer per uur. Het idee is dat gemeenten en provincies dankzij de proef leren hoe ze de automobilist kunnen stimuleren om de snelle bus te nemen.

3. Drones voor de brandweer

Mag de brandweer een onbemand vliegtuigjes de lucht in sturen om onderzoek te doen? Nu niet, zonder vergunning. En in een noodsituatie is dat niet handig. Om privacyredenen is het gebruik van drones aan strenge regels gebonden. Een voor 50.000 euro aangeschafte drone staat bijvoorbeeld ongebruikt in de kazerne van de Brabantse brandweer. Minister Opstelten test nu hoe de brandweer drones kan inzetten zonder vergunningaanvraag.

4. Medicijnen hergebruiken

Apothekers gooien jaarlijks tienduizenden kilo’s ongebruikte medicijnen weg. Peperdure geneesmiddelen verdwijnen zo in de prullenbak. De kosten hiervan worden geschat op honderd miljoen euro. Of dat anders kan, wordt nu onderzocht. Een idee is om medicijnen te sealen met een thermometerchip die bepaalt of geneesmiddelen onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. Is dat zo, dan kunnen ongebruikte pillen opnieuw worden uitgegeven.

5. Praten met de dader

Het ligt niet voor de hand dat je vlak na de moord op je kind met de dader wilt praten. Toch kan contact tussen slachtoffer en dader soms goed zijn. Slachtoffers kunnen de dader bevragen op zijn motief, wat van belang is voor het verwerkingsproces. De dader krijgt de gelegenheid zijn excuses aan te bieden. Bij succes van deze pilot is de kans groot dat mediation bij strafzaken een structurele voorziening voor slachtoffers wordt.

    • Anne Vader