Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Uit de schaduw en in de schijnwerpers bij Delta Lloyd

Bestuursvoorzitter

Hans van der Noordaa (53) stapt van ING over naar verzekeraar Delta Lloyd.

De nieuwe topman Hans van der Noordaa (53) van verzekeraar Delta Lloyd opereerde tot nu toe vooral in de luwte. De man die dinsdag door Delta Lloyd als nieuwe topman werd gepresenteerd, werkt al ruim twintig jaar bij ING, maar meestal in de schaduw.

Van der Noordaa maakte sinds 1991 een klassieke carrière binnen ING, na een paar jaar bij NMB en ABN Amro. Via managementfuncties werkte hij zich op tot directeursfuncties bij allerlei afdelingen van de bank en verzekeraar, waarna hij in 2006 lid van de raad van bestuur van ING werd.

Maar de laatste stap, voorzitter van de raad van bestuur, wist Van der Noordaa niet te maken. Toen in het najaar van 2013 ING-topman Jan Hommen moest worden opgevolgd, werd Van der Noordaa gepasseerd. Zijn voormalige ondergeschikte Ralph Hamers kreeg de positie.

Nu kan Van der Noordaa bij Delta Lloyd als hoogste baas aan de slag – uit de schaduw, in de schijnwerpers.

Ervaring heeft Van der Noordaa genoeg. Hij maakte de gouden jaren van de financiële sector mee. Zo stond hij namens sponsor ING in 2007 op het podium na afloop van een Formule 1-wedstrijd in Melbourne. Hij mocht de prijs voor het beste team uitreiken. Snel na de overhandiging van de beker verdween Noordaa van het podium. Zo kon hij de champagnedouche vermijden. Overal langs de racebaan waren naam en logo van ING goed te zien. Dat mocht ook wel, voor de tientallen miljoenen die ING dat jaar aan sponsoring in de racesport stak.

Kort daarna brak de crisis uit en stopte ING zelf met de sponsoring. Daar was geen geld meer voor.

In de crisis was Van der Noordaa onder meer verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de Europese Commissie over de restricties die ING werden opgelegd vanwege de ontvangen staatssteun. In 2012 haalt Het Financieele Dagblad bronnen aan die stellen dat Van der Noordaa veel te direct was in Brussel, wat een averechtse uitwerking had. In plaats van versoepeling van de restricties stelde Brussel zich nog harder op.

Voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken kent Van der Noordaa als een serieuze man. Van der Noordaa was sinds 2010 vice-voorzitter van de NVB. Buijink: „Ik was niet bij die onderhandelingen en heb daar geen oordeel over. Maar ik weet dat als hij iets vindt, hij het ook zegt. Je weet wat je aan hem hebt.” Volgens Buiijnk is hij een betrokken bestuurder die nadenkt over de maatschappelijke rol van financiële instellingen. „Hij is bij ING en de NVB bezig geweest het vertrouwen voor de bankensector terugwinnen.”

Die ervaring kan hij bij Delta Lloyd goed gebruiken. Net alle verzekeraars moet Delta Lloyd de problemen met woekerpolissen afhandelen. In 2010 haalde Van der Noordaa over deze affaire in een interview de Chinese filosoof Sun Tzu aan. „Hij heeft ooit gezegd dat een oorlog nooit te winnen is als de samenleving zich tegen je keert.” Van der Noordaa zei dat zijn medewerkers niet alleen voor het snelle geld moeten gaan. „Zij moeten hun cliënten behandelen als hun moeder of beste vriend. Op den duur levert die houding een belangrijk concurrentievoordeel op.” Een mooi vooruitzicht voor gedupeerde klanten van Delta Lloyd.