Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tranen op de intensive care

Hoewel haar vader in een rockband drumde en haar moeder ook popmuziek prefereert, luistert Mia (Cloë Grace Moretz) liever naar klassieke muziek. Al op jonge leeftijd wil ze een cello en als 17-jarige speelt ze moeiteloos Bach en Beethoven. Op school is ze een buitenbeentje, maar de stoere en knappe rockgitarist Adam (Jamie Blackley) valt als een blok voor haar.

If I Stay, naar een populaire jeugdroman, lijkt zich te ontwikkelen als tienerromance, met als inzet de vraag of de liefde tussen Adam en Mia hun (muzikale) verschillen weet te overbruggen. Maar dan krijgen Mia en haar sympathieke ouders en broertje een auto-ongeluk en raakt Mia in een coma. Ze zweeft tussen leven en dood en ziet zichzelf op de intensive care liggen die wordt bezocht door haar bezorgde opa en oma, meelevende klasgenoten en de diepbedroefde Adam.

Dan blijkt If I Stay, net als tienerhit A Fault in Our Stars, in het teken te staan van de dood en ontwikkelt het verhaal zich tot tranentrekker van de eerste orde. Maar wel eentje die geen maat weet te houden. Na een emotionele speech van opa (Stacy Keach) aan Mia’s ziekenhuisbed volgen er nog twee. Daar is de grens tussen ontroering en stroperig sentiment wel heel dun.