Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Duitse UberPOP toegestaan

Foto AFP

Taxidienst UberPOP is voorlopig toch toegestaan in Duitsland. Dat heeft de rechtbank in Frankfurt gisteren geoordeeld. Twee weken geleden legde een lagere rechter nog een tijdelijk verbod op aan de dienst die wereldwijd in 150 steden met taxi’s concurreert. Overtreding van het landelijke verbod kon boetes tot 250.000 euro per rit opleveren. De rechter neemt de door brancheorganisatie Taxi Deutschland aangespannen zaak verder in behandeling, maar vindt hun klachten niet urgent genoeg om onmiddellijk een verbod in te stellen. De dienst werd verboden omdat het bedrijf zou opereren zonder de juiste vergunningen. Volgens de taxibedrijven omzeilt de dienst zo veiligheids- en verzekeringswetgeving waar zij zich wel aan moeten houden. De rechter zei de taxi-app te beschouwen als directe concurrent van taxicentrales. Daarmee verwierp hij Ubers verweer dat de dienst alleen dienst doet als marktplaats voor chauffeurs en daarom niet vergunningsplichtig zou zijn. (NRC)