Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Theatersector stuurt Bussemaker alternatief voorstel

Met een alternatief voorstel keert de theaterwereld zich tegen de plannen van minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) om extra geld voor talentontwikkeling te verdelen via Stichting Cultuur-Ondernemen. In een brief aan de Tweede Kamer stelde de minister eind vorige maand voor om 1,4 miljoen van de extra 8 miljoen euro die ze aan talentontwikkeling wil uitgeven, te verdelen via Cultuur-Ondernemen. Vijf van hun coaches zouden beginnende kunstenaars selecteren en hen met 9000 euro steunen. De theatersector wil echter dat dit geld via Fonds Podiumkunsten direct terechtkomt bij jonge theatermakers die samenwerken met een gezelschap, theater of festival. Die partner zou dan als coach moeten dienen. Per maker zou er maximaal 40.000 euro beschikbaar moeten komen. De brief is ondertekend door de drie grote brancheverenigingen VSCD, NAPK en VNPF, door schouwburgen, grote en kleine gezelschappen en een lange lijst van zowel gerenommeerde als jonge makers. (NRC)