Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Sony: miljardenverlies door smartphones

De Japanse elektronicafabrikant Sony bereidt beleggers voor op weer een nieuwe tegenvaller. Sony zal, voor het eerst sinds decennia, geen dividend uitbetalen. De reden: een afschrijving van 180 miljard yen (1,3 miljard euro) op de divisie die smartphones maakt. Over 2014 verwacht Sony (omzet 58 miljard dollar) 1,7 miljard euro verlies te lijden. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Sony kocht drie jaar geleden Ericsson uit, het Zweedse bedrijf waarmee de Japanners in een joint venture telefoons maakten. De smartphone moest een nieuwe pijler worden voor Sony, dat de verkoop van tv’s, audioapparatuur en computers zag kelderen.

Ook de smartphonemarkt is nu verzadigd; de winstmarges dalen en de groeispurt is achter de rug. Sony wil graag luxe telefoons verkopen, maar er is nu vooral vraag naar goedkope modellen. Ook met tablet-pc’s kiest Sony voor het duurdere segment om te concurreren met tablets van Samsung en Apple.

Sony lijdt al enkele jaren verlies. Daarom zette topman Hirai, aangetreden in 2012, vorig jaar het mes in de computertak en tv-divisie. Hij deed dat in de hoop dat de mobiele gadgets (smartphones en tablets) meer bij zouden dragen aan de winst. Het aantal verkochte exemplaren valt echter tegen; eerder verwachtte Sony in 2014 50 miljoen telefoons te verkopen, maar dat aantal werd deze zomer teruggeschroefd tot 43 miljoen.