Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Samsom roept Rutte op afstand te nemen van Wilders

PvdA-leider Samsom vanavond tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
PvdA-leider Samsom vanavond tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn coalitiepartner Rutte opgeroepen om zich minder terughoudend op te stellen in het integratiedebat en zich duidelijk uit te spreken tegen zowel de PVV als radicale moslims. Dat zei hij vanavond tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

“We kennen de premier als iemand die nog wel eens de schouders wil ophalen, onder het motto van niet op elk stuk rood vlees reageren. Mijn oproep aan hem zou zijn: laat die terughoudendheid varen”, zo zei Samsom. Rutte moet volgens de PvdA-leider stelling nemen “tegen de haatzaaiers in de pro-IS demonstratie, maar ook tegen haatpredikers in de politiek”.

Meer opmerkelijke kritiek Samsom op kabinet

Samsom was ook kritisch over wat het kabinet doet om de werkgelegenheid te bevorderen. Een jaar geleden vroeg Samsom om maatregelen die tot meer banen moesten leiden, zoals het verruimen van kredieten aan het midden- en kleinbedrijf en het stimuleren van investeringen door pensioenfondsen in Nederland. “Dat leidt nog niet tot zichtbaar resultaat”, zei Samsom, die Rutte daarvoor ter verantwoording riep. Het kabinet moet meer doen dan “faciliteren en dereguleren”, zei Samsom.

Onze politiek redacteuren twitterden dat de stellingname van Samsom in het debat bijzonder is:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Samsom neemt, voor het eerst tijdens deze coalitie, afstand van Rutte #apb14
Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Samsom neemt dus voor het eerst stevig het kabinet de maat, over werkgelegenheid en Wilders. Is de Rode Bolkestein eindelijk opgestaan? #apb

In zijn bijdrage bepleitte Samsom verder een scherpere buitenlandpolitiek. “Niet langer het motto ‘liever een biertje met Poetin, dan een blauwtje bij Gazprom’, maar stelling nemen ter versterking van ontwikkelingen in de richting van een vrije economie en samenleving.” Ook moet er meer werk worden gemaakt van een Europese defensie en van Europese energiepolitiek.

Buma: kabinet schiet tekort met creëren van banen

CDA-leider Sybrand Buma, die zich heeft ontpopt tot een van de leiders van de oppositie, had - in tegenstelling tot SP-leider Roemer eerder vandaag - wel een tegenbegroting gemaakt en bereikte daarmee dat er tijdens het debat lange tijd over de voorstellen van het CDA werd gesproken. Zo zei hij dat hij het belastingstelsel wil hervormen door een vlaktaks in te voeren, wat inhoudt dat iedereen hetzelfde belastingtarief betaalt, behalve de mensen met een topinkomen.

Buma zei verder dat de begroting van het kabinet “volkomen tekortschiet” als het gaat om economische groei en het creëren van banen. Dit is wat we al van Buma verwachtten: een betoog dat VVD en PvdA voor de komende twee jaar niet meer op de planning hebben staan dan “dromen, denken en filosoferen”.

Het relaas van Buma was een “herkenbaar CDA-verhaal”, zei Tom-Jan Meeus na afloop:

“Het was een herkenbaar CDA-verhaal. Buma had wel moeite met de verdediging van zijn tegenbegroting - die sowieso illustreert hoe smal de marges zijn. Opmerkelijk was de kritiek van Pechtold op Buma, met wie het CDA later in deze Beschouwingen snellere belastinghervorming hoopt af te dwingen. De illustratie dat Nederlandse politiek altijd uitdraait op gelegenheidsvriendschap.”

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Buma en Pechtold werken prima samen. Tenzij ze met elkaar debatteren #apb14

Zijlstra amper in de problemen

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra kwam vanmiddag amper in de problemen toen hij de lastige taak had het kabinetsbeleid te verdedigen. Rutte II heeft volgens Zijlstra nog twee grote projecten te voltooien: een ‘groeiagenda’ die voor meer banen moet zorgen en het hervormen van het belastingstelsel. De VVD is volgens Zijlstra niet van plan om al voor 1 februari met concrete voorstellen te komen voor de herziening van het belastingstelsel, zoals D66 en CDA willen.

Volg al het laatste nieuws rond de Algemene Beschouwingen in ons liveblog.