Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Rutte II heeft nog twee grote projecten op de agenda’

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Rutte II heeft nog twee grote projecten te voltooien: een ‘groeiagenda’ die voor meer banen moet zorgen en het hervormen van het belastingstelsel. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Zijlstra kwam goed voor de dag, terwijl Roemer eerder op de dag grote moeite had overeind te blijven.

Volg hier ons liveblog over de algemene beschouwingen.

Pogingen om voor beide projecten deze zomer al tot overeenstemming te komen met de PvdA, sneuvelden. Bij de gisteren gepresenteerde Miljoenennota was er daarom alleen een ruwe schets van waar het met het belastingstelsel naartoe zou moeten.

Zijlstra wil “de markt meer ruimte geven” voor de hervorming. Zo’n hervorming neemt minimaal vijf tot zes jaar in beslag, betoogde hij, en daarvoor is een breed draagvlak in de Tweede Kamer nodig. Het geld voor een hervorming is er nu alleen nog niet. “Als wij nu die belastingherziening zouden willen doen, dan zouden we nu vijf miljard moeten gaan bezuinigingen om dat geld vrij te maken.”

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet De verdediging v Zijlstra over het belastingstelsel: we hebben het geld (nog) niet. Niet: VVD en PvdA zijn het fundamenteel oneens. #apb14

De VVD is volgens Zijlstra niet van plan om al voor 1 februari met concrete voorstellen te komen voor de herziening van het belastingstelsel, zoals D66 en CDA willen.

Zijlstra benadrukte dat hij niets ziet in een verdere belasting op vermogens en spaargeld. Coalitiepartner PvdA wil daar juist wel op inzetten, bleek eerder dit jaar.

Twitter avatar Rembo1 Remko Theulings Zijlstra houdt vol: geen verdere belasting op vermogen. PvdA & VVD komen voorlopig niet nader tot elkaar #belastingplan #apb2014 #1vpolitiek

Zijlstra ‘sterk en stabiel’

De VVD’er had tijdens zijn veertig minuten spreektijd weinig moeite overeind te blijven. De in potentie lastigste klus van de dag (als fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij) ging hem goed af, zegt politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet:

“Hij was sterk, stabiel en kwam geen moment in de problemen. Hij toonde zich vooral de pragmatische liberaal. Wilders wist hem niet van zijn stuk te brengen. Een interruptie van Pechtold over de hervorming van het belastingstelsel pareerde hij met gemak. En hij gaf Bontes (ex-PVV’er) een fikse draai om de oren in een debatje over MH17: ‘het origineel is altijd beter dan een kopietje’.”

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Daar wist Zijlstra Wilders vrij effectief te pareren #apb14

Roemer ‘pijnlijk gegrild’ bij zwak optreden

De eerste spreker van de dag was Emile Roemer (SP). Die had het een stuk lastiger. Roemer had grote moeite zijn alternatieven voor zorg en armoede financieel te onderbouwen en werd effectief en hard aangepakt door zowel oppositie als coalitie. Politiek redacteur Tom Jan Meeus:

“Roemer werd pijnlijk goed gegrild – door oppositie én coalitie - op het gebrek aan financiële onderbouwing van zijn alternatieven. Hij werd in de verdediging gedrukt, gevloerd en stond niet meer op. Roemer was effectief richting eigen kiezers inzake zorg en armoede, maar heeft de kans op een agendasettend optreden gemist. Roemer is niet alleen geen Wilders maar – helaas voor de SP – ook geen Jan Marijnissen.”

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet In een debatje over de zorg probeert Roemer een ‘Samsommetje’: “meneer Pechtold, nu doet u het weer”. Hoongelach uit de Kamerbankjes. #apb14

‘Iedereen is vooral bezig zich te profileren’

Maar wat is er nu eigenlijk tot nu toe gebeurd in het debat? Er wordt veel gepraat, maar er is weinig concreet. Politiek redacteur René Moerland vat het zo samen:

“Vorig jaar stond er echt iets op het spel: ze moesten er toen samen uit komen over de begroting. Dit jaar gaat het veel over vage grootheden: de internationale situatie - wat relatief weinig beleidsgevolgen heeft - en het belastingplan. Ondertussen duurt het wel veel langer dan vorig jaar, omdat iedereen bezig is zich te profileren voor het oog van de kijker.”

Nog op het programma

De rest van de dag komen de volgende fractieleiders nog aan het woord:

 • Sybrand Buma (CDA) spreektijd: 30 minuten
 • Diederik Samsom (PvdA) spreektijd: 40 minuten
 • Geert Wilders (PVV) spreektijd: 30 minuten
 • Alexander Pechtold (D66) spreektijd: 30 minuten
 • Arie Slob (ChristenUnie) spreektijd: 25 minuten
 • Bram van Ojik (GroenLinks) spreektijd: 25 minuten
 • Kees van der Staaij (SGP) spreektijd: 20 minuten
 • Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) spreektijd: 20 minuten
 • Henk Krol (50PLUS/Baay-Timmerman) spreektijd: 10 minuten
 • Norbert Klein (50PLUS/Klein) spreektijd: 10 minuten
 • Louis Bontes (Groep Bontes/van Klaveren) spreektijd: 10 minuten