Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Moskou: wet voor autonomie Oost-Oekraïne is ‘stap in goede richting’

Het Russische minister van Buitenlandse Zaken ziet de ‘speciale status’ van Oost-Oekraïne als een “stap in de goede richting”. Het parlement van Oekraïne heeft gisteren een wet aangenomen die moet regelen dat regio’s in het oosten van het land meer zelfbestuur krijgen.

Een pro-Russische separatist in het oosten van Donetsk, nadat de stad is getroffen door een bombardement.
Een pro-Russische separatist in het oosten van Donetsk, nadat de stad is getroffen door een bombardement. Foto ANP / Pierre Crom

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ziet de ‘speciale status’ van Oost-Oekraïne als een “stap in de goede richting”. Dat schrijft persbureau AFP. Het parlement van Oekraïne heeft gisteren een wet aangenomen die moet regelen dat regio’s in het oosten van het land meer zelfbestuur krijgen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring:

“[De wet legt] de basis voor het begin van een dialoog, en draagt bij aan nationale verzoening.”

Het ministerie waarschuwde dat alle pogingen om de wet te veranderen het vredesproces in Oost-Oekraïne zouden ondermijnen.

Het aannemen van de wet betekent niet dat het oosten onafhankelijk wordt, zoals president Porosjenko eerder al aankondigde. In de opstandige gebieden rondom Loegansk en Donetsk zouden op 7 december gemeenteraadsverkiezingen moeten worden gehouden - tenminste, dat is de bedoeling.

Meer zelfbestuur

De aangenomen wet is tijdelijk en duurt drie jaar. De wet regelt dat er meer zelfbestuur komt voor de opstandige regio’s. Ze krijgen een eigen politie en daarnaast zal de staat waarborgen instellen dat het Russisch wordt onderwezen op scholen.

Ook heeft het parlement ingestemd met een amnestieregeling ‘onder voorwaarden’ voor misdaden die in het oosten gepleegd zijn. Het gaat daarbij om strijders aan beide kanten van het conflict. De voorstellen zijn onderdeel van het vredesproces dat op 5 september begon. Op die dag ging een staakt-het-vuren in tussen de rebellen en Kiev.