Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Rob kwam erachter dat ik nogal wat fouten had gemaakt

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor programmeur en technisch voorman Joost Aafjes (45) van Snappcar is dat zijn eerste leidinggevende Rob Wallace.

„Achter een enorme computer schreef ik in de programmeertaal C een model om drinkwatergebruik te voorspellen. Als student informatica vond ik het prachtig om te programmeren. Ik maakte me de talen eigen en zette ze in om iets te creëren. Het gaf me een enorme kick als het dan ook nog werkte. Maar na mijn afstuderen leerde ik al snel dat softwareontwikkeling uit veel meer dan alleen programmeren bestaat.

„Ik mocht aan de slag bij het vooraanstaande softwarebedrijf Logica. Mijn projectleider was een Schot met een mooie, rode baard en een nog mooier accent: Rob Wallace. Ik moest meewerken aan Operatie Decibel voor PTT Telecom. Het doel: alle telefoonnummers moesten tien cijfers krijgen. Dat lijkt misschien makkelijk, maar dat was het softwarematig zeker niet. Er was een hoop werk, dus ik ging snel aan de slag met het schrijven van programmeerregels.”

„Na een paar weken legde ik mijn werk voor aan Rob. Hij kwam erachter dat er nogal wat fouten in mijn werk zaten. Daar was hij op zijn zachtst gezegd niet blij mee, want het project liep daardoor vertraging op.

Rob legde me later uit dat ik de fouten had kunnen voorkomen als ik van tevoren goed had nagedacht. Schrijf voortaan eerst de structuur uit en bespreek dat in het team, zei Rob tegen me. Op die manier zou ik niet meer verzanden in details van het programmeren en zou ik het overzicht houden.

„Rob zag nog een voordeel in zijn adagium van eerst denken en dan pas programmeren: het gebruikmaken van bestaande componenten. Veel programmeurs willen alles zelf maken, terwijl er vaak al bouwstenen voor handen zijn. Zeker nu zijn er open source-modules die met enige aanpassing goed te gebruiken zijn. Als je ze goed gebruikt dan is er heel veel tijd te besparen. Maar ja, dan moet je van tevoren wel goed uitdenken wat je precies nodig hebt.

„Deze lessen van Rob pas ik nog steeds toe. Als technisch voorman bij Snappcar zorg ik ervoor dat we alles eerst uitdenken, zodat we daarna snel en effectief werken.”