Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Revolvers, veel drugs, af en toe een striptease

Misdaad in Nederland heeft vaak iets gezelligs. Maar er zijn gelukkig uitzonderingen, blijkt uit deze roemruchte misdaadfilms.

De inbreker

Franz Weisz, 1972

Rijk de Gooyer, de Robert Mitchum van de Lage Landen, op zijn best als crimineel Glimmie die op zwart zaad zit. Hij kan wat bijverdienen als hij de in een stripteasebar werkende Willeke van Ammelrooy weet terug te bezorgen bij haar ouderlijk huis.

Grijpstra en De Gier

Wim Verstappen, 1979

Cultclassic met Rijk de Gooyer en Rutger Hauer als ‘odd couple’. Twee Amsterdamse rechercheurs moeten een moordzaak oplossen en stuiten daarbij onder meer op met een knipmes zwaaiende Johnny Kraaykamp Jr. (‘Geintje’).

Lek

Jean van de Velde, 2000

Geïnspireerd op de IRT-affaire: harde misdaad in de polder in film die nog altijd overeind staat. Jonge politieman Cas Jansen ‘runt’ criminele infiltrant Victor Löw. Probleem: de misdadigers runnen zelf ook infiltranten bij politie.

Van God Los

Pieter Kuijpers, 2003

Gebaseerd op de geruchtmakende, extreem gewelddadige Bende van Venlo, die in 1997 is veroordeeld. Tygo Gernandt als pyschopaat Maikel die zijn vriendengroep op sleeptouw neemt in zijn ontsporende criminele carrière.

Plan C

Max Porcelijn, 2012

„Poker is geen gokken. Poker is een spel van skills en discipline”, aldus politieman Ronald (Ruben van der Meer). Niettemin zit hij door het kaartspel diep in de schulden. Ronald organiseert daarom een roofoverval op een pokertoernooi. Juweel.