Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Film

Psst... huwelijksfoto kopen?

Brangelina verdiende 5 miljoen dollar met foto’s van hun ‘geheime’ bruiloft. En George Clooney schijnt zijn huwelijk te gebruiken om politiek te scoren. Celebrity’s spelen spelletjes met de paparazzi, met hun eigen regels.

De huwelijksfoto’s waren te duur dus hebben we een tekening gemaakt.
De huwelijksfoto’s waren te duur dus hebben we een tekening gemaakt. illustratie Aart-Jan Vennema

Een gemiddelde realityster in Los Angeles kan amper koffie halen zonder dat de handeling wordt vastgelegd door tientallen paparazzi. Toch wisten Brad Pitt en Angelina Jolie, misschien wel ’s werelds bekendste en meest opgejaagde Hollywoodsterren, vorige maand in het diepste geheim in Frankrijk te trouwen.

Zijn ouders waren ingevlogen voor de gelegenheid. Haar broer was aanwezig. Net als de rechter uit Californië die het stel eerder hun trouwvergunning had gegeven. Toch had buiten dat selecte gezelschap niemand enig idee – de mensen uit het nabijgelegen dorp niet, maar ook de fotografen niet die Pitt, Jolie en hun kinderen één dag voor het huwelijk nog fotografeerden toen ze op het vliegveld van Nice arriveerde.

Ruim vijf dagen na de huwelijksvoltrekking op hun Franse landgoed maakten de twee het heugelijke feit zelf bekend via een Frans nieuwsbericht. De meer intieme details van het huwelijk en de huwelijksfoto’s werden een kleine week later gepubliceerd in het Amerikaanse People en Britse Hello! De twee tijdschriften betaalden samen 5 miljoen dollar voor de exclusieve rechten van het verhaal en de foto’s. Een bedrag dat Pitt en Jolie aan de Maddox Jolie-Pitt Foundation doneerden.

Zet daar het huwelijk van Pitts goede vriend en acteur George Clooney met de Britse mensenrechtenadvocate Amal Alamuddin tegenover, dat binnen nu en een paar weken in Venetië zal plaatsvinden. Details die Clooney zelf wereldkundig heeft gemaakt toen hij vorige week in Florence een humanitaire prijs in ontvangst nam.

Maar er gaan vooral geruchten rond, zo zijn er volgende week twee dure hotels in Venetië dagenlang afgehuurd voor de gelegenheid, het thema zou ‘feathers’ zijn, een knipoog naar Clooneys wilde vrijgezellendagen en het huwelijk zal op drie verschillende plekken in Engeland en Italië worden voltrokken en gevierd.

Clooney gedraagt zich ineens ouder

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat Clooney de wereldpers op het verkeerde been probeert te zetten en net als Jolie en Pitt ook stiekem trouwt. Maar dat past niet bij de manier waarop de acteur al jaren zijn persoonlijke imago gebruikt. „George heeft zijn liefdesleven altijd in het openbaar geleefd”, zegt entertainmentjournalist Anne Helen Petersen. Petersen heeft een doctoraat van de universiteit in Texas waar ze haar proefschrift schreef over de ‘industrial history of celebrity gossip’ en is auteur van het boek Scandals of Classic Hollywood. „Het grote verschil is dat hij voorheen de man about town was met zijn meerdere, inwisselbare vriendinnetjes. Dat imago heeft hij de afgelopen tijd wat aangepast.”

Passend voor iemand van in de vijftig, meent Petersen. Clooneys status als eeuwige vrijgezel, iets wat hem jarenlang een van de meest begeerde mannen van Hollywood maakte, leek de afgelopen jaren wat af te brokkelen. Een man van 53 met de zoveelste serveerster met acteerambitie aan zijn arm krijgt op een gegeven moment iets triest. Zelfs als de man George Clooney is.

Maar nu, dankzij zijn razendsnelle verloving met de intelligente en onafhankelijk van hem succesvolle Alamuddin, is Clooney Don Juan af. Petersen: „Amal zorgt ervoor dat hij er beter, slimmer, verfijnder en smaakvoller uitziet.” En dat lijkt Clooney te weten.

Er wordt in Hollywood vaak geklaagd over inbreuk van privacy door paparazzi, zelfs door de gemiddelde B-ster die een groot gedeelte van zijn of haar inkomsten genereert door in het nieuws (en gefotografeerd) te blijven. De waarheid is dat iedere Hollywoodster onder de radar kan blijven. „Als ze het echt willen”, zegt Peterson. „Verhuis naar een plek waar minder paparazzi wonen. Of ga naar Frankrijk waar de wetten voor fotografen strenger zijn.”

Pitt en Jolie bewezen met hun huwelijk dat zelfs de grootste sterren hun privéleven privé kunnen houden. En ook acteur Ryan Gosling en zijn vriendin Eva Mendes wisten tot voor kort verborgen te houden dat ze een kind verwachten. Pas toen Mendes zeven maanden zwanger was, lekte het nieuwtje. Sindsdien is ze slechts één keer gefotografeerd. Gisteren maakte het Amerikaanse boulevardblad US Weekly bekend ‘uit meerdere bronnen’ te hebben vernomen dat Mendes vrijdag is bevallen van een dochter.

Dat Clooney zijn huwelijk nog net niet op straat gooit, komt dus niet doordat hij het niet geheim kan houden, maar doordat hij wil dat er over hem en zijn toekomstige vrouw wordt geschreven en gespeculeerd. En waar mogelijk, helpt hij de geruchtenmolen een handje.

Vooropgezet plan

Zo verschenen er enkele dagen nadat het nieuws over zijn verloving in mei bekend werd exclusieve foto’s van de acteur met Alamuddin aan zijn zijde genomen in een restaurant tijdens een privéfeestje. Duidelijk zichtbaar aan Alamuddins ringvinger: een enorme diamant. De foto’s waren scherp en in het restaurant genomen. De kans dat er toevallig een fotograaf van Getty aanwezig was bij het privéfeestje is klein. Dat hij zo dichtbij kon komen dat Alamuddins hand met ring zo scherp in beeld is gebracht dat het aantal karaat bijna te tellen is, is nog kleiner.

Clooney zou niet de eerste Hollywoodster zijn die een paparazzifoto heeft geënsceneerd. Angelina Jolie en Brad Pitt hadden in 2005 op een vergelijkbare manier hun relatie wereldkundig gemaakt. Na maandenlange geruchten dat de twee voor elkaar waren gevallen tijdens het filmen van Mr. and Mrs. Smith, wat het einde van Pitts huwelijk met Jennifer Aniston betekende, werden Pitt en Jolie samen met haar zoon Maddox op een strand in Kenia gefotografeerd.

De foto’s, korrelig en genomen van grote afstand, leken afkomstig van een fotograaf met mazzel die toevallig in Kenia was. Maar volgens Petersen zijn ook die foto’s waarschijnlijk in scène gezet. Op deze manier konden Jolie en Pitt de manier en de toon waarop hun relatie bevestigd zou worden zelf in de hand houden. De foto’s lieten niet de vreemdgangers zien waar de bladen over schreven, maar een familie. Jolie was niet de feeks die het huwelijk van ‘America’s Sweetheart’ Aniston kapot had gemaakt, maar een liefhebbende moeder.

Maar het feit dat Pitt en Jolie in het geheim trouwden en Clooney dat een maand later juist met veel bombarie gaat doen, wil niet zeggen dat hun pr-spel verschilt. Pitt en Jolie gebruiken hun huwelijk sinds de bekendmaking om aandacht te genereren voor hun goede doel, maar ook voor hun nieuwe filmprojecten Fury en Unbroken (waarvoor beiden hopen op Oscargoud) en de film By The Sea waarin ze voor het eerst sinds Mr. and Mrs. Smith weer samen te zien zullen zijn. Dat de twee hun wittebroodsweken doorbrengen op een set waar ze een getrouwd stel spelen in relatiecrisis levert nu al mooie verhalen op voor de entertainmentsites.

Wat Clooney precies met zijn huwelijk, slimme vrouw en ‘nieuwe ik’ wil verkopen is nog niet helemaal duidelijk. Over een politieke carrière wordt, zeker sinds de verloving, in ieder geval druk gespeculeerd. Clooney heeft zelf meerdere malen ontkent ambitie op dat gebied te hebben.

Entertainmentjournalist Petersen denkt dat zijn recente imagoverandering en zijn aankomende huwelijk wel een goede basis kan zijn voor een gooi naar het gouverneurschap of een andere politieke zetel. „Mocht hij besluiten die kant op te gaan.”