Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Pachinko met bombastische finale

Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium! Met Beethovens ‘Ode an die Freude’ eindigde elk level in Peggle, de kleurrijke gamebewerking van de Japanse pachinkogokkast. Hier stuiterde het kogeltje niet meer willekeurig naar beneden, maar oefende je invloed uit door te mikken. Veel van de kracht van het spel zat in die pompeuze finale; alles werd uit de kast getrokken om wild enthousiast te zijn over het net wegschieten van alle oranje ‘pegs’. Vuurwerk, regenbogen, slowmotion en dus het bekende muziekstuk. De beste eigenschap van dit verder naar formulewerk neigende vervolg is dan ook dat er een handvol andere klassieke melodieën op geslaagde wijze is bewerkt. Verder zijn er tal van ‘trials’, creatieve extra uitdagingen en nieuwe Peggle Masters die je bijstaan met hun speciale krachten, zoals electrodwerg Gnorman. Peggle 2 is niet de game waarvoor je een nieuwe console aanschaft, maar misschien wel de game die je, nu het apparaat er toch is, stiekem het meeste speelt.