OM vindt terreurbewijzen in huis vermeende jihadganger Huizen

Een vlag van de Islamitische Staat (IS) op een brug in Rashad, Irak.
Een vlag van de Islamitische Staat (IS) op een brug in Rashad, Irak. AFP / JM Lopez

Het Openbaar Ministerie heeft terreurbewijzen gevonden in het huis van de vermeende jihadganger uit Huizen. Er werden onder meer omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en een tekstbestand over een zelfmoordaanslag aangetroffen.

Dat meldt het OM, dat eist dat de verdachte, die 29 augustus werd opgepakt maar later weer werd vrijgelaten, opnieuw wordt opgepakt. De verdachte is een 33-jarige man. Het OM gaat ook in beroep tegen de vrijlating van een 31-jarige man, ook uit Huizen. Ook hij werd vrijgelaten, net als beide echtgenotes van de mannen. De mannen kennen elkaar.

Het OM verdenkt de mannen ervan de gewapende strijd van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) voor te bereiden en te ondersteunen. Ze zouden van plan zijn “af te reizen”. De 31-jarige verdachte heeft gezegd naar Syrië te willen reizen om hulpgoederen te geven aan een familielid. Bij de huiszoekingen zijn verder afbeeldingen, documenten, propagandamateriaal en berichten aangetroffen, “die de verdenking van steun aan de gewapende strijd van de IS, concretiseert en bevestigt”.

Dagblad Trouw meldde vanmorgen op basis van eigen onderzoek dat het OM in totaal achttien Nederlanders verdenkt van plannen naar het Midden-Oosten af te reizen om zich aan te sluiten bij IS, of van steun aan de jihad. De verdachten komen uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Huizen, Amsterdam en omgeving Arnhem.