Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Obama: ebola is bedreiging voor de hele wereld

Foto ANP/EPA/Yosub Shin

Volgens de Amerikaanse president Obama is de huidige uitbraak van ebola in West-Afrika een potentiële bedreiging voor de hele wereld. Zijn plan om de uitbraak aan te pakken door onder meer drieduizend militairen in te zetten is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) positief ontvangen.

Obama hield gisteren een toespraak bij het U.S. Centers for Disease Control (CDC). Hij sprak de intentie uit om meer te doen tegen de uitbraak, maar gaf ook een waarschuwing af:

“De realiteit is dat de situatie eerst erger zal worden voor het verbetert.”

Als er niks wordt gedaan, dreigt ineenstorting van de getroffen landen, zoals Guinee, Liberia en Sierra Leone:

“Het is een potentiële dreiging voor de wereldwijde veiligheid als deze landen instorten.”

1 miljard dollar nodig

De drieduizend militairen zullen voornamelijk in Liberia worden ingezet, zo bleek gisteren al voor de toespraak. Toch zal het volgens experts nog steeds niet genoeg zijn om de epidemie onder controle te krijgen. De WHO zegt dat er 1 miljard dollar nodig is voor de bestrijding van het virus. Volgens de organisatie dreigt er iedere drie weken een verdubbeling van het aantal besmettingen.