Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Nieuwe premier Irak: we hoeven en willen geen buitenlandse grondtroepen in IS-strijd

De nieuwe Iraakse premier Haider al-Abadi in een interview met persbureau AP.
De nieuwe Iraakse premier Haider al-Abadi in een interview met persbureau AP. Foto AP/ Hadi Mizban

Als het aan de nieuwe Iraakse premier Haider al-Abadi ligt, komen er geen buitenlandse grondtroepen helpen in de strijd tegen IS. Die hoeft Irak niet en die wil het land ook niet, zo zei hij in een interview met persbureau AP.

Abadi benadrukte verder dat de strijd tegen de extremistische jihadisten zich niet moet beperken tot Irak, maar ook uitgebreid moet worden naar Syrië. Hij zei dat de strijd tegen IS eindeloos zal duren tenzij de extremisten, die grote delen in beide landen controleren, ook daar geraakt worden.

Generaal VS: troepen overwegen als strategie mislukt

De opmerkingen van Abadi komen na die van de hoogste Amerikaanse generaal, Martin Dempsey, van gisteren. Die zei tijdens een ondervraging in de Senaat dat hij zou aanraden toch grondtroepen te overwegen, als de strategie van de Verenigde Staten, zoals uiteengezet door president Obama vorige week, zou mislukken. Grondtroepen maken nu geen deel uit van het plan.

Inmenging in Syrië wordt door Obama niet uitgesloten, maar het is een gevoelige kwestie. Aanvallen op IS zouden in feite president Assad helpen, en dat is niet wenselijk. Obama probeert het Congres te overtuigen om de VS ‘gematigde’ rebellen - zij die tegen zowel IS als Assad vechten - te laten trainen en te bewapenen. Dat kan onder enkele senatoren op kritiek rekenen, die stellen dat het lastig bepalen is welke groepen precies als gematigd beschouwd kunnen worden.

Update 18.40 uur: In een toespraak onder toeziend oog van militairen op de MacDill-vliegbasis in Tampa heeft Obama benadrukt dat er geen grondtroepen betrokken worden bij de strijd in Irak. “Er zal niet een nieuwe grondoorlog komen”, verzekerde Obama. Hij leek hiermee te reageren op de opmerking van generaal Dempsey gisteren.

Groot offensief in drie door IS bezette steden

Intussen is het Iraakse leger eerder op de dag begonnen met een grote militaire operatie in drie steden in Centraal-Irak waar IS de macht heeft gegrepen, schrijft persbureau Reuters. Het gaat om Ramadi, Fallujah en Haditha in de provincie Anbar.

Volgens veiligheidsbronnen heeft het leger delen van het westen van Ramadi onder vuur genomen. In die stad vochten ook strijders van aan de regering gelieerde sunnitische stammen met IS-strijders. Daarbij kwamen tot nu toe acht mensen om het leven.

In Fallujah kwamen volgens medisch personeel twaalf burgers om het leven bij luchtaanvallen.