Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Mogelijke amnestie separatisten bemoeilijkt strafonderzoek MH17

Separatisten bij een checkpoint op de weg tussen Donetsk en het rampgebied van vlucht MH17.
Separatisten bij een checkpoint op de weg tussen Donetsk en het rampgebied van vlucht MH17. Foto ANP/ Jerry Lampen

Een mogelijke amnestie en zelfbestuur voor de separatisten in het oosten van Oekraïne kunnen het in Nederland lopende strafonderzoek naar de verdachten van de MH17-ramp bemoeilijken. Dat zeggen internationale strafrechtgeleerden.

Het vrijstellen voor vervolging in Oekraïne tast niet de Nederlandse rechtsmacht aan. Het vermoorden van Nederlanders in het buitenland blijft hier een misdrijf. Probleem kan wel zijn dat een amnestiewet die nu in het parlement van Oekraïne wordt besproken het verlenen van rechtshulp belemmert.

Internationale verplichtingen

Eigen rechtsmacht voor de separatisten zal het uitleveren van verdachte kameraden kunnen verhinderen. Feit is wel dat resolutie 2.166 van de Veiligheidsraad van kracht blijft die landen opdraagt volledig samen te werken bij de berechting van verdachten. Internationale verplichtingen gaan boven nationale amnestie.

Lees vanmiddag het hele verhaal in NRC Handelsblad.