Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Mediafonds wees filmplan Stapel af

Het Mediafonds heeft vorig jaar een plan voor een documentaire over Diederik Stapel afgewezen, waarbij het punt dat Stapel als ‘leugenaar’ met schrijver A.H.J. Dautzenberg een toneelvoorstelling over de verbeelding wilde maken als een van de bezwaren werd aangevoerd. Dat stellen Dautzenberg en documentairemaker Joop van Wijk.

Volgens adjunct-directeur Steven Huismans van het Mediafonds is de aanvraag voor de documentaire De weg van Diederik Stapel die Van Wijk voor Omroep Brabant wilde maken puur op artistieke gronden afgewezen: „Wij verwachtten niet dat de maker een evenwichtige film zou maken. Het ging niet om de persoon van Stapel. Dat kan geen grond zijn. Hoewel over de feiten rond hem natuurlijk wel gesproken is.”

Diederik Stapel bleek in 2011 als hoogleraar psychologie in Tilburg gefraudeerd te hebben. In 2012 kreeg hij daarvoor een taakstraf.

Volgens documentairemaker Van Wijk wilde het Mediafonds ‘linksom of rechtsom geen film over Stapel’. Hij geeft citaten uit overleg over de afwijzing, waarin het fonds onder meer stelde: „Is het überhaupt mogelijk erachter te komen wie Diederik Stapel is en wat hem beweegt? Hoe gaat de [documentaire] maker de ongrijpbare Stapel vangen, die onlangs weer aankondigde een theatertour te doen met schrijver A.H.J. Dautzenberg om ‘de verbeelding te eren’.”

Stapel schreef een boek over zijn fraude en werkt sinds een jaar samen met Dautzenberg, met wie hij onlangs het boek De Fictiefabriek publiceerde. Daarin citeren ze uit de afwijzende woorden van het fonds.

Voor Dautzenberg valt dit ‘verbod op Stapel’ van het Mediafonds in dezelfde sfeer als het veto dat de Koninklijke Akademie van Wetenschappen vorige week uitsprak over een optreden van Stapel en Dautzenberg bij het Discovery festival over ‘wetenschap, kunst en experiment’. De organisatie heeft de speciaal voor dit festival ontwikkelde Fictiefabriek-peepshow vorige week afgezegd, werd gisteren bekend.

Documentairemaker Van Wijk zegt geïntrigeerd te zijn over hoe iedereen vrijwel direct zijn negatieve oordeel klaar had over Stapel, „van wetenschappelijke en culturele elite tot en met de massa van reaguurders”. Daarover wilde hij graag een documentaire maken. Hij zet dat project nu voort onder de titel Wie is er bang voor Diederik Stapel?