Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Kiest Schotland voor het Britse pond, de euro of een eigen munt?

Foto ANP

Als een meerderheid van de Schotten morgen voor stemt, dan kan het land zich afscheiden van Engeland. Dat is niet alleen een extra grenslijn tekenen op de kaart. De economieën van Schotland en Engeland zijn de afgelopen driehonderd jaar met elkaar verweven geraakt. Een van de belangrijkste vragen: blijft Schotland het Britse pond gebruiken of kiest het een eigen munt?

Welke landen hebben (g)een eigen munt?

Zoom in of uit met de “+” en “-” knoppen. Klik of raak een bol aan om meer informatie te zien of situatie in dat land

Er zijn veel staten zonder eigen munt: uiteraard de Eurozone, maar ook clusters van landen in Centraal-Afrika en de Caraïben. Welke mogelijkheden heeft Schotland?