Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

Kadaster: woningverkoop dit jaar toegenomen met 23,6 procent

De verkoop van woningen is gestegen, meldt het Kadaster.
De verkoop van woningen is gestegen, meldt het Kadaster. Foto ANP / Guus Schoonewille

De woningverkoop is in augustus met 23,6 procent toegenomen vergeleken met augustus vorig jaar. Het aantal verkoopregistraties bij het Kadaster steeg ten opzichte van augustus 2013. Vergeleken met juli is er juist een daling van 11,2 procent.

Die daling is te verklaren door het uitgangspunt van het Kadaster: als de koper officieel eigenaar wordt van de woning. Dat is zo’n tien weken na de aankoop, schrijft persbureau Novum, waardoor cijfers van augustus eigenlijk over woningen gaan die eerder gekocht zijn.

Meer appartementen, minder twee-onder-een-kap

Appartementen stijgen het meest: daarvan worden er 29,7 procent meer verkocht dan vorig jaar. De stijging bij twee-onder-een-kapwoningen is het minst groot (15,6 procent).

Het aantal geregistreerde hypotheken bij het Kadaster is in augustus dit jaar toegenomen met 18,5 procent vergeleken met vorig jaar. Ook hier is vergeleken met juli een daling, dit keer van 15,8 procent: