Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Je baas beledigen, wat kost dat?

Wie? Een boekhouder tegen zijn voormalige baas Wat? Kort geding over een beledigende mail waarin de boekhouder zijn baan opzegt Waar? Rechtbank Almere Wanneer? 10 september 2014

Illustratie lotte klaver
Illustratie lotte klaver

Waarom?

Het is een pittige ontslagbrief die de boekhouder per mail op 1 april aan zijn baas stuurt. De boekhouder brandt zijn baas compleet af, beschuldigt hem van illegale belastingaangiftes en voorspelt dat het einde van het boekhoudkantoor nabij is. De mail is niet alleen aan de baas gericht, ook twintig klanten van het bedrijf staan in de bcc. Het is verstuurd nadat de boekhouder zich „kapot” was geschrokken toen hij de jaarrekening zag van het eigen boekhoudkantoor (waarvan de naam niet in de uitspraak wordt genoemd). Hij mailt onder andere: ‘Je begrijpt toch wel dat ik, nu ik dit weet, met [het kantoor] niets te maken wil hebben? Desondanks loop je nog steeds rond alsof de wereld van jou is.’ En: ‘Jij hebt een ernstige persoonlijkheidsstoornis waar steeds anderen de dupe van worden.’ De baas antwoordt kortaf met ‘Dank voor je ontslagbrief. Je hebt mij hier enorm mee geholpen. Wij zullen verder geen contact meer hebben.’

De eis

Er is nog wel contact via de rechter. Volgens zijn boze oud-baas schendt de boekhouder het concurrentiebeding door de mail aan twintig klanten te sturen en te schrijven dat die klanten best naar hem, als zelfstandige, over mogen stappen. Ook heeft de boekhouder zijn geheimhoudingsplicht geschonden en eist de baas een rectificatie van de mail. En of hij nog even 42.000 euro aan boetes wil overmaken.

De uitspraak

De kantonrechter oordeelt dat de mail negatief, denigrerend en niet zakelijk was. De boekhouder mag de oude klanten een jaar lang niet benaderen om over te stappen. Als die klanten vrijwillig naar hem toekomen mag hij wel voor ze werken. De boekhouder mag zich negatief blijven uitlaten over de oud-baas, omdat hij in de zaak stelt dat de baas onjuiste belastingaangiftes doet en de baas dat niet ontkracht.

De boekhouder heeft wel de geheimhoudingsplicht geschonden, maar hoeft hier slechts 250 euro boete voor te betalen. Andere schadevergoedingen en de rectificatie worden niet toegekend.