Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

‘Jammer dat het kabinet niet zegt hoe nu verder’

VNO-NCW betwijfelt of de economische groei banen gaat opleveren. Het kabinet moet de lasten sneller verlagen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert lauw op de kabinetsplannen. „Onder de omstandigheden” heeft het kabinet een „begrijpelijke begroting” gemaakt. „Er is veel meer geld nodig voor de economie”, zegt voorzitter Hans de Boer.

Het kabinet heeft eigenlijk nog geen groeiplan en nog geen belastingplan. Is het tijd voor verkiezingen?

„Voor de politieke continuïteit en het imago van de politiek in binnen- en buitenland zou het niet goed zijn om weer naar de stembus te gaan.”

Maar het getuigt niet van eensgezindheid en daadkracht.

„Ik zie het zo: we hebben samen jarenlang door een moeras gewaad. Met een lange economische crisis en 35 miljard euro lastenverzwaring in tien jaar. We hebben een enorm nat pak gehaald, en nu zitten we net op een droog plekje om bij te komen. Het is wel jammer dat het kabinet niet zegt hoe we verder moeten.”

Is het kabinet te gepolariseerd?

„Ik denk dat ze het snel eens zijn over wat er moet gebeuren, maar niet over waar het geld vandaan moet komen. Ze hebben wat meer tijd nodig. Ik ben daar helemaal niet negatief over.”

De economie groeit volgend jaar naar verwachting 1,25 procent. Bent u daar tevreden mee?

„Dat het Centraal Planbureau dat voorspelt, wil niet zeggen dat het ook gerealiseerd wordt. Er zijn veel onzekere factoren: Oekraïne, IS in Irak en Syrië, hoe houdt de euro zich in Europa? Ik denk ook niet dat die groei van 1,25 procent banen gaat opleveren. De arbeidsproductiviteit stijgt immers ook zo’n 1,25 procent per jaar.”

Het Planbureau zegt wel dat de werkloosheid met 50.000 daalt.

„Ik vraag het me af. Misschien hebben bedrijven wel zoveel bezuinigd, dat ze heel snel personeel moeten aannemen als het weer iets beter gaat.”

De hoop is dat er zelfs ruimte komt voor 100.000 nieuwe banen door 15 miljard belastingverlaging op termijn. Maar het kabinet begint volgend jaar met 1 miljard lastenverlichting. Is dat te weinig?

„Ja, dat is bijna een half miljard minder inkomstenbelasting voor lage inkomens, het PvdA-segment. En een half miljard voor middeninkomens via een correctie op de arbeidskorting, de VVD-achterban. Ik zou zeggen: verlaag de belastingen structureel met 15 miljard euro, zoals de bewindslieden bij Financiën ook willen. Maar doe het wel zo snel mogelijk, het is goed voor banen en de economie. Ik vul hem maar in: hef bijvoorbeeld 35 procent op inkomens tot een ton en 45 procent daarboven. Simpel.”

Als Hans de Boer Mark Rutte was, wat zou er moeten gebeuren?

„Drie dingen. Eén: stimuleer de export, die moet groeien van 30 naar 40 procent van het bruto binnenlands product. Ik zie grote potentie voor agricultuur, waterbeheer en hightech. Twee: een miljoen huishoudens staan met hun hypotheek ‘onder water’: zorg dat je pensioenpremies kunt gebruiken om je huis af te lossen. Daar spelen werkgevers en werknemers in pensioenfondsbesturen ook een rol. En tot slot: een grote belastingverlichting om de binnenlandse bestedingen te stimuleren.”